Blir Volkswagens nya teknik ett lyft för husbilar? Det ska bli intressant att se om, när och av vem den introduceras.

Nästa artikel
Silver mot is på vindrutan isolerar mot värme
NYHETER

Silver mot is på vindrutan isolerar mot värme

Publicerad 2 februari 2017 (uppdaterad 2 februari 2017)

Blir Volkswagens nya teknik ett lyft för husbilar? Det ska bli intressant att se om, när och av vem den introduceras.

Volkswagen presenterar en ny teknik för att ta bort snö och is från vindrutan som bygger på en ultratunn hinna av silver men gör även att solljus reflekteras mer effektivt än tidigare. Resultatet är att det blir svalare i kupén.

Det finns sedan länge olika lösningar för att få bort is, snö och imma från rutor men dessa bygger som bekant på trådar som värms upp elektriskt. Nu introducerar Volkswagen en ny teknik med ett ultratunt uppvärmningsbart silverskikt som kan visa sig ha en intressant bieffekt för stora vindrutor, den har även en mycket isolerande effekt för värmeinsläpp.

Det transparenta elektriskt ledande silverskiktet är placerat inuti vindrutan mellan laminatlagren. För en vindruta på en personbil uppges en elförbrukning på 4-500 watt. Vindrutan har dock några värmetrådar och dessa är placerade vid vindrutetorkarbladen för att minska risken för att dessa fryser fast.

Silverfilmen reflekterar enligt Volkswagen upp till 60 procent av den infraröda strålningen vilket gör att det i de personbilsmodeller tekniken finns som tillval uppges få cirka 15 grader lägre temperatur i kupén än med andra typer av toning på rutan. Visserligen finns inte tekniken på husbilar men med de stora vindrutor dessa är utrustade med skulle tekniken kunna vara av intresse för fordonskategorin.

Enligt Newatlas.com har tekniken just introducerats i Europa som tillval på Golf, Tiguan, Sharan och Passat.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.