Bild
Nästa artikel
Sitter fel – skadar rygg och nacke

Sitter fel – skadar rygg och nacke

nyheter

Nio av tio fyraåringar sitter vända åt fel håll i bilen. Det gör att andelen som skadar sig allvarligt är högre än för treåringar.

 

Nio av tio fyraåringar sitter vända åt fel håll i bilen. Det gör att andelen som skadar sig allvarligt är högre än för treåringar.

Det kan vara svårt att veta när barnen är gamla nog att åka bil framåtvänt. Många föräldrar vänder barnen framåt i bilen för tidigt, något som leder till en betydligt högre risk för rygg- och nackskador om olyckan skulle vara framme.

Det är upp till fem gånger säkrare för barn som är mellan fyra och fem år gamla att åka bakåtvänt i stället för framåtvänt. Trots detta fick nio av tio fyraåringar åka framlänges 2010, vilket var senast man gjorde en sådan mätning.

Den senaste sammanställningen av NTF visar att de framåtvända fyraåringarna syns i olycksstatistiken. Medan åtta procent av barnen som är mellan noll och tre år gamla i en olycka skadar ryggen eller nacken är det mer än dubbelt så vanligt, 20 procent, att barn mellan fyra och sex år ådrar sig rygg- och nackskador. Dessutom är andelen ännu större bland barn som är mellan sju och tio år gamla.

Har mjukare skelett 
Anledningen till att barn är mer utsatta än vuxna när de åker bil framlänges är att de har mjukare skelett. Det gäller bland annat nackkotorna, som inte har hunnit färdigutvecklats mot att bli ett starkt ben.


– Informationen till föräldrar måste bli bättre och vi behöver kunna säkerställa att de personer som ger föräldrar råd och information förstår riskerna med framåtvänt åkande för en fyraåring, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF.

Nu inför NTF en säkerhetscertifiering på personer som säljer bilbarnstolar, för att säkerställa att föräldrar får rätt information. En rikstäckande återförsäljare har gått med på att låta minst en säljare i varje butik gå utbildningen.

Uppgifter från 3 061 olyckor mellan år 2000 och 2011, med bilar där barn mellan noll och 10 år är inblandade, ingår i sammanställningen.

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.