Nästa artikel
Ska oljan bytas varje år?
EXPERTEN SVARAR

Ska oljan bytas varje år?

Publicerad 7 december 2019
Vår förlagskollega Vi Bilägare svarar regelbundet på läsarfrågor och den här kan vara intressant för husbilsägare som generellt sagt kör få årliga mil. Ska oljan bytas även om den maximala körsträckan inte uppnåtts?

FRÅGA:
Jag kör en Citroën Picasso. Serviceintervallet är 2 000 mil eller ett år. Då jag numera kör väldigt lite så är min fråga: åldras den helsyntetiska oljan så snabbt att den måste bytas varje år?

Gunnar Stenberg, Säter

SVAR:
Motorolja åldras inte så länge den är oanvänd i förpackningen. Så snart du börjar använda den i motorn påbörjas en gradvis försämring av oljan (oxidation, viskositetsförändring, slambildning, bränsleutspädning med mera) vilket motiverar regelbundna oljebyten.

Det kan till och med vara så att vissa oönskade restprodukter bildas i större utsträckning om du kör lite än om du kör flera tusen mil per år. Ta därför för vana att byta oljan en gång om året, oavsett körsträcka.

Vissa motoroljor är mer resistenta mot exempelvis "black sludge" och viskositetsförändringar men om oljan kallas syntetisk eller ej har för det mesta ingen betydelse.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.