Nästa artikel
Skånsk motorhistoria i bokform
NYHETER

Skånsk motorhistoria i bokform

Publicerad 20 augusti 2020 (uppdaterad 20 augusti 2020)
I den här boken står motorhistoria i centrum och det doftar bensin, spillolja och trassel. Boken heter kort och gott På Väg och tar läsaren runt i Skåne till mängder av besöksvärda platser, ettdera som tidsfördriv eller guidebok.
Under flera års tid har författaren och etnologen Niklas Ingmarsson samlat foton och underlag till boken På Väg, Motorhistoriska spår i Skåne. På 170 sidor tas läsaren med till oförglömliga platser som alla har anknytning till motorhistoria. De som intresserat sig för bilkörning förr i tiden kanske känner igen författarens namn från tidningen Riksettan där han var reporter för Skåne. Kunskapen är gedigen och man får följa med till en rad pärlor, somligt fördolt och annat något mer uppenbart, gemensamt är den historiska prägeln och de minnen som väcks till liv.

Skåne har en fantastisk dragningskraft. Det skiftande landsskapet med allt från Österlen till Söderåsen, närmast oändliga fält flankerade av pilar, vattenfallet i Forsakars härliga bokskog nära Brösarps backar och utsikten från Ales stenar. Många har i makligt tempo upplevt variationen och den vackra naturen men att hitta det motorhistoriska kan vara lite knepigare. Dock är det så att Skåne knappast saknar minnen från tider då Saxtorp var ett välkänt begrepp.

Den här boken är en skånsk roadmovie ackompanjerad av raps, pilalléer och motorljud i en blandning som bara Skåne kan erbjuda. Det handlar om familjer som i generationer haft verktyg i sina oljiga nävar. Det handlar om skönheten i en solblekt verkstadsskylt. Det är gamla mackar och verkstäder, somligt övergivet, annat helt nyfixat.

Boken passar både att bläddra i med mängder av intressanta bilder och tips på platser eller för den som så vill läsa från pärm till pärm.

På Väg utges av Kira Förlag och har nummer ISBN 9789187875380. Priset ligger runt 240 kronor.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.