Nästa artikel
Skärpta regler för mobilen 1 december
REGLER

Skärpta regler för mobilen 1 december

Publicerad 7 november 2013 (uppdaterad 19 januari 2018)
Fyra av fem svenskar har använt sin mobiltelefon medan de kör bil. Vanligast är prata i telefon, men också att mejla, titta på kartor och använda sociala medier förekommer. Den 1 december skärps reglerna för teknikanvändning i bilen på regeringens initiativ.

Trygg-Hansas nya undersökning visar att majoriteten (81 procent) av personer med körkort ibland eller ofta använder mobiltelefonen medan de kör bil. Samtidigt är en hög andel av hela befolkningen (86 procent) positiva till olika former av mobilförbud vid bilkörning.

En tredjedel vill förbjuda mobilanvändning vid bilkörning helt, medan drygt hälften anser att det är okej att använda mobilen om handsfree-funktionerna används. De som själva har tillgång till bil tycker i högre utsträckning att mobilkörning med handsfree-funktioner ska tillåtas, övriga är mer positiva till ett totalförbud.

- Vi använder uppenbarligen mobilen till mer än samtal och navigering när vi kör. Samtidigt framstår det som att vi vill ändra vårt beteende eftersom så många är positiva till en reglering. De nya bestämmelserna kanske kan bidra till en förändring, säger Erik Lif Sjöcrona, pressansvarig på Trygg-Hansa.

Den 1 december skärper regeringen kraven i trafikförordningen. Enligt de nya reglerna får bilförare endast ägna sig åt att använda tekniska hjälpmedel och kommunikationsutrustning i bilen om det inte inverkar menligt på körningen. Påföljden vid överträdelser kan bli böter.

Så har vi använt mobilen medan vi kör bil:
Pratat i telefon utan handsfree   79%
Pratat i telefon med handsfree  52%
SMS:at  34%
Använt GPS/Kartor  31% 
Läst/skrivit email  9%
Använt sociala medier  8%
Kollat på YouTube/Film  2%
Spelat spel  2%
Annat  3%

-  Vissa av sakerna kan det ju tyckas som att bara ett fåtal förare ägnar sig åt. Men slår man ut procenttalen på antalet bilförare* kan det till exempel innebära att hundra tusen tittat på YouTube medan de kör bil, säger Erik Lif Sjöcrona.

*Enligt Transportstyrelsen har 6 255 000 svenskar körkort.

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av analysinstitutet YouGov. Under perioden 13-26 september 2013 har sammanlagt 3480 intervjuer genomförts med kvinnor och män i åldern 18-74 år i Sverige.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.