Nästa artikel
Skatt på biltvätt för att få slut på fultvättandet
NYHETER

Skatt på biltvätt för att få slut på fultvättandet

Publicerad 1 april 2017 (uppdaterad 1 april 2017)
Att det är miljöskadligt att tvätta bilen hemmavid känner nog de flesta till. Var fjärde tvättar ändå bilen på uppfarten och värst är norrlänningarna där var tredje inte följer rekommendationen. Därför införs nu restriktioner och vad är mer effektivt än straffskatt?

Att norrlänningarna inte vill värna om sin miljö kom som en överraskning för utredarna, likaså att stockholmarna är så mycket mer miljömedvetna. I Stockholm är det bara 17 procent som inte åtlyder rekommendationen från miljödepartementet, i Norrland är det 33. Malmö ligger dock inte långt efter, där är siffran 26 procent.

För att understryka allvaret i miljöbrottet har många kommuner infört ett förbud för biltvättning hemmavid men nu tas nästa steg och det införs därför en skatt på denna kriminalitet. Det borde ju vara allmänt känt att tvättvattnet innehåller miljöskadliga ämnen som olje- och bensinrester samt giftiga tungmetaller.

- Det förorenade vattnet rinner orenat ut i våra marker vilket skadar djur och växter, meddelar miljöministern och fortsätter Så kan vi inte ha det. Skatt är det mest effektiva sättet att stoppa oönskat beteende, se bara på vårt förslag om ny bilskatt! Genom att kombinera dessa förslag avser vi minska fordonsparken och det ligger dessutom ett förslag om att förbjuda smutsiga bilar i trafiken. Sådana förbud finns redan i flera länder med vårt näraliggande grannland Estland som föregångsland.

Dessutom tvättar många av fultvättarna bilen på fel sätt, repar lacken med smutsiga tvättsvampar, högtryckstvättar för nära och glömmer att vaxa bilen efteråt. Allt sådant påverkar bilens andrahandsvärde vilket gör fultvättandet dyrt, även om ägarna på så vis slipper kostnaden för att hyra plats i biltvätt eller köra i en tvättbana.

Vad kommer det då kosta att fultvätta bilen hemma på gräsmattan? En utredning ledd av tvättskatt-experten Bogusian Malus ska ta reda på det. Svar kommer första april 2018.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.