Bild
Nästa artikel
Skidpremiär i Orsa den 26 oktober

Skidpremiär i Orsa den 26 oktober

NYHETER

Nu är det dags för en ny säsong för alla skidfantaster. Från och med fredag den 26 oktober är längdspåren i Orsa Grönklitt öppna.

I samband med premiärhelgen blir det även tävlingar för både elit och motionärer. Fredag kväll går inbjudningstävlingen Knockoutsprinten där stora delar av långloppseliten finns på plats. Söndag den 28 oktober är det långloppspremiär för alla i form av varvlopp på den sparade snön. Mer information om premiärhelgen finns på https://www.orsagronklitt.se/paa-gaang/laengdpremiaer/

– I det första läget kommer en slinga om 1,5 kilometer att erbjudas, men spåret kan bli längre om den sparade snön räcker. Vi har även valt att göra spår i full maskinbredd, vilket möjliggör åkning i både skate och klassisk stil. Spåret utgår från skidstadion, ut längs det så kallade konstsnöspåret, och sen vidare på Rädsjövägen, säger Patric Ädel, driftschef i Orsa Grönklitt och fortsätter, Vi prioriterar att lägga spår med kvalité, som håller, med tanke på de vädermässiga förutsättningar som råder. Vi kommer därför att behöva lägga en snöbädd om 50-70 centimeter för att vara trygga i att spåren består om ett väder med plusgrader fortsätter. Det har varit en utmaning för branschen denna höst, där tidiga längdspår är svåra att förena med den värme som infunnit sig. Tajmingen för årets öppnande i Orsa Grönklitt känns helt rätt, och den är väldigt efterfrågad. Nu pekar det mesta på att kylan och minusgraderna närmar sig, vilket gör att vi med större vetskap kan säkerställa att snön blir kvar, samt förstås, att vi inom kort kan utveckla och förlänga våra skidspår med fler kilometrar, längre ut i spårsystemet.


Fakta inför premiären

  • Totalt lagrades 15 500 kubikmeter snö inför året säsong. Nyproducerad snö för lagring vid skidstadion samt återvunnen snö från alpinbackarna på norrsidan.
  • Det är 11:e året som Orsa Grönklitt använder sparad snö för en tidig premiär.
  • Under säsongen finns totalt 130 kilometer spår i systemet.
  • Parallellt med snöläggningen byggs en fem kilometer lång multibana som beräknas stå klar september 2019.
  • Premiärhelgen bjuder förutom på skidåkning även på tävlingar, föreläsningar och andra aktiviteter i Orsa Grönklitt.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.