Nästa artikel
Skyscanner har korat Sveriges 20 mest sevärda orter
NYHETER

Skyscanner har korat Sveriges 20 mest sevärda orter

Publicerad 10 april 2019 (uppdaterad 10 april 2019)
Det där med tycke och smak kan naturligtvis skilja sig åt men Skyscanners reseredaktörer har valt ut tjugo orter de anser extra besöksvärda. Håller du med dem?
Skyscanner är en ganska välkänd global resesökmotor som har stor genomslagskraft. 60 miljoner användare talar sitt tydliga språk och det betyder även att de presenterar sina resultat på fler språk än engelska, hela trettio inklusive svenska. Tanken är förvisso inte husvagns eller husbilsturism utan är mer inriktad på att jämföra priser på flyg, hotell och hyrbilar men även ge omdömen vad man får för pengarna. Att deras resultat ändå inte är utan intresse för oss med fritidsfordon är förstås självklart.

Med ett huvudkontor i Edinburgh får vi dock ha överseende med att inte norra Sverige är representerat i listan, det ska dock inte tas som intäkt för att där inte finns fler vackra och besöksvärda orter, bara att reseredaktörerna ännu inte hunnit upptäcka denna landsdel. Men det sägs bli bättre i framtiden.

Här är deras favoriter med deras egna korta beskrivningar:

Eksjö
I norra Småland, bland glittrande sjöar och djup skog, ligger Eksjö med sina drygt 10 000 invånare. En av de vackraste delarna av Eksjö är den vackra Gamla stan med sina trähus och smala gränder. Bland sevärdheterna och besöksmålen i närområdet finns naturreservatet Skurugatan & Skuruhatt, Eksjö Museum och Skullaryd Älgpark.

Nora
Den gamla militärstaden Nora är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Här finns byggnader från 1700- och 1800-talet som fortfarande används för både verksamheter och bostäder. Nora har, tillsammans med Eksjö och Hjo, fått utmärkelsen Europa Nostra för sitt bevarande av kulturmiljöerna. Utöver arkitekturen är Nora också känd för sin veteranjärnväg. På sommaren kan besökare ta en tur med rälsbussen och ångloket.

Varberg
Sommarstaden Varberg är känd för sina fina badplatser, SPA-anläggningar och sina historia. Stadens landmärke är den magnifika borgen, där det under sommaren anordnas guidade turer. I Varberg finns också ett av landets största torg, Varbergs torg, och det ståtliga Kallbadhuset.

Gränna
Idylliska Gränna är kanske mest känd för sina polkagrisar, men denna vackra lilla ort bjuder på mer än så. I närområdet finns både slottsruiner och borgar, fina vandringsleder och vacker natur. Missa inte ett besök på Grenna museum, en tur till Visingsö och Röttle by som ligger strax söder om Gränna. I Röttle by finns bland annat ett vattenfall och en mysig småbåtshamn.

Skänninge
Skänninge är en av Sveriges äldsta städer, omnämnd redan på 1100-talet. Här anordnas årligen landets äldsta och största torg- och gatumarknad, Skänninge Marken. Marknaden lockar över 100 000 besökare och har över 1700 marknadsstånd. Bland sevärdheterna i Skänninge och dess närområde finns Göta kanal, Vättern och Vårfrukyrkan.

Mariefred
Mariefred har ett naturskönt läge vid Mälarens strand. Här väntar sevärdheter som Gripsholms Slott, Sveriges äldsta värdshus (Gripsholms värdshus) och naturreservatet Hjorthagen med fritt strövande dovhjortar. Mariefred har en vacker stadskärna och gästhamn, ångtåg och vandringsleder, däribland populära Sörmlandsleden. Missa inte en tur i ångbåten Mariefred och ett besök på Callanderska gården

Grisslehamn
Skärgårdssamhället Grisslehamn har ett aktivt båt- och fiskarliv. Här kan du njuta av soliga dagar, äta nyfångade läckerheter från havet och besöka SPA-anläggningen på Hotell Havsbaden. Grisslehamn och dess närområde har gott om sevärdheter, perfekta att utforska till fots eller på cykel.

Klädesholmen
Du har säkert hört talas om Klädesholmen. Om så inte är fallet har du med stor sannolikhet ätit sill härifrån. Men Klädesholmen är mer än sill, även om ön inhyser både sillmuseum, sillfabrik och restaurangen Salt & Sill. På ön hittar du charmiga vita trähus, mysiga gator och ett vackert klipplandskap som gör sig extra bra under de ljusa sommarkvällarna.

Säter
Säter är ännu en av Sveriges trästäder och dessutom en av de bäst bevarade. I de gamla gränderna hittar du såväl butiker som restauranger; detta är ett riktigt charmigt stopp om du har vägarna förbi Dalarna! Säterdalen, Mentalvårdsmuseet och Hembygdsmuseet Åsgårdarna är några populära besöksmål i Säter och dess närområde.

Sigtuna
Sigtuna är en utmärkt destination för den historie- och arkitekturintresserade. Det är i Sigtuna som du bland annat hittar Sveriges första gågata, kantad av små färgglada hus. Här väntar också mängder med kyrkor, gamla ruiner och promenadstråk. Sigtunas fyra slott, Rosenbergs slott, Skånelaholms slott, Steninge slott och Wenngarns slott, hör också till de mest omtyckta besöksmålen.

Kivik
Österlens pärla och äppelorten nummer ett; Kivik är en fantastisk sommardestination. Kiviks marknad, Stenshuvud nationalpark och Kiviks musteri hör till de mest kända besöksmålen. Den Engelska Trädgården på Svabesholm, Grevlunds Bär- och Vingård och Kivik Art Centre är några andra höjdpunkter.

Hjo
Vid Vätterns västra strand ligger vackra Hjo. Orten har drygt 6000 invånare och är känd för sin fina strandpromenad, mysiga trähus och sin gamla stadspark. I Hjo finns även en bisonfarm, flera gamla kyrkor och ett kulturkvarter.

Marstrand
Vad vore listan över vackra småorter i Sverige utan Marstrand? Seglar- och badsamhället Marstrand har länge varit en riktig besöksmagnet. Hit kommer besökare under alla årstider, även om sommaren lockar flest. Marstrand är destinationen för dig som vill njuta av vackra omgivningar, fina promenadstråk och mängder med segelbåtar. Marstrand bjuder på klassisk arkitektur och ett generöst utbud av matställen.

Skara
Skara är en av Sveriges äldsta städer och har flera kulturhistoriskt intressanta byggnader. Domkyrkan, rådhuset och det gamla torget är några måsten för historieintresserade. För barnfamiljen väntar det klassiska stoppet Skara Sommarland.

Vaxholm
Pittoreska Vaxholm är en underbar skärgårdsstad. Här finns både vacker natur, stränder och matställen. Ön utforskas med fördel till fots eller på cykel. Missa inte ett besök på Vaxholms Kastell och utsikten från Kastellets torn.

Ven
Mellan Sverige och Danmark, i höjd med Landskrona, ligger ön Ven med sina drygt 360 invånare. Ön nås enkelt med färja från Landskrona och passar utmärkt för en dagsutflykt. För den som önskar finns här även övernattningsmöjligheter. Bland måstena på Ven finns en tur med hyrcyklarna, ett stopp vid Vens kyrka och whiskeyprovning på Spirit of Hven Distillery, öns egen whiskeyproducent.

Båstad
Bjärehalvön är en uppskattad destination bland såväl gourmeter som naturfantaster. Vackra Båstad bjuder på många besöksmåsten; Skansenbadet, Båstad Hamn och Hovs Hallar är några exempel. Under sommaren lockar både segelbåtar och tennistävlingar tusentals besökare till Båstad.

Askersund
Mysiga Askersund kännetecknas av kullerstenstorg, hamnliv, charmiga butiker och sina många nationalparker och fina vandringsleder (i kommunen finns över 30 naturreservat). Här finns också ett stort antal cykelleder, perfekt för dig som vill testa möjligheterna på mountainbike. Vill du svalka dig med ett dopp finna det ett flertal badplatser i Askersund, både klippbad och sandstränder.

Särö
Särö är en ljuvlig skärgårdsdestination, så pass att till och med kungligheter haft sina sommarresidens här. Bland höjdpunkterna på Särö finns Särö Västerskog, ett unikt naturreservat med mängder av stigar, badplatser och vackra vyer.

Smögen
Turistmagnet Smögen är en vykortsvacker destination som lockar tusentals besökare varje år. Här väntar alla klassiska skärgårdsinslag; färgglada fiskebodar, träbryggor och vackra strövområden. Gillar du sportfiske finns det möjlighet att välja och vraka bland fisketurer som erbjuds här.

Här hittar du deras hemsida! Tycker du någon ort saknas så kommentera!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.