Nästa artikel
Släckmedel mot batterier kan stoppa bränder på camping
NYHETER

Släckmedel mot batterier kan stoppa bränder på camping

Publicerad 9 januari 2019 (uppdaterad 9 januari 2019)
Ursprungligen är släckmedlet AVD framtaget för att släcka bränder i litiumjonbatterier. Men nya tester visar att AVD också kan användas för att hejda ett snabbt brandförlopp som bränder mellan husbilar på campingar.

Allas fasa är att en brand i en husbil eller husvagn på en camping sprider sig till nästa fordon, ett mycket snabbt brandförlopp som visat sig svårt att hantera. Nu har tester utförts på vanliga personbilar där man lyckats begränsa spridningen mycket effektivt. Ju snabbare insatsen kan ske, desto större är även möjligheten att begränsa branden.

– Vi fick en fullt utvecklad bilbrand att hejdas från spridning i minst sex minuter, säger Ola Rödin, brandmästare på Räddningstjänsten i Halmstad.

AVD (Aqueous Vermiculite Dispersion) är ett relativt nytt medel vid brandbekämpning. Medlet består av en vattenbaserad samling med partiklar av mineralet vermikulit. När medlet sprutas på kyls först eldhärden ner, sedan bildas en kvävande skorpa över elden. I första hand är medlet framtaget för att släcka bränder i litiumjonbatterier, där det har en dokumenterat bra effekt. 

I testet användes två bilar som placerades bredvid varandra, för att simulera en vanlig parkeringsmiljö. Den ena bilens sida besprutades med AVD, den andra bilen sattes i brand. Syftet var att se hur länge den besprutade bilen kunde hålla emot brandhärden, utan att fatta eld.

– I ett brandspridningstänk finns det absolut anledning att titta vidare på detta medel och exempelvis testa medlet på en träfasad för att förhindra spridningen till intilliggande byggnader eller längs takkanter för att hindra spridning till vinden, säger Ola Rödin

Housegard som tagit fram medlet är på hugget för att utveckla sitt släckmedel och hitta nya användningsområden.

Medlet finns att köpa för privatpersoner och en brandsläckare vars innehåll räcker för cirka 19 kvadratmeter ligger i prisnivån 5 000 kronor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.