Bild
Nästa artikel

Slutrockat när du kör

NYHETER

Var femte bilförare upplever att bilens hastighet påverkas av vilken musik som spelas i bilen när de kör.

Bland de 20 procent förare som upplever att hastigheten påverkas av vilken musik som de spelar menar närmare varannan att rockmusik bidrar till högst hastighet, medan jazz och soul har en lugnande påverkan på bilkörningen. Det visar en undersökning framtagen av YouGov på uppdrag av OKQ8. För att bidra till en lugnare och därmed säkrare körning inför jul har OKQ8 tagit fram en spellista på Spotify, bestående av just jazz och soul.

Vilken musikgenre som påverkar hastigheten mest märks tydligt, bland de bilister som påverkas av musikvalet menar närmare varannan (46 procent) att rockmusik får dem att trycka extra mycket på gasen. Var femte svarar pop och var tionde discomusik. Jazz och soul är genres som däremot har en lugn påverkan på trafikanterna.

Kompositören Håkan Lidbo har stor insikt i musikens påverkan på bilkörning genom projektet Sounds for driving som han driver tillsammans med ljudexperten Martin Ljungdahl Eriksson. Syftet är att påverka bilförare positivt med hjälp av musikval och ljud.

- Trots att dagens moderna bilar är säkrare och bekvämare än någonsin kan vi inte påverka hur föraren känner sig. Det finns mycket forskning kring just musik och bilkörning som tydligt visar att den påverkar oss som förare. Den kan både försämra och skärpa uppmärksamheten så därför är det viktigt att vara medveten om detta. Jag tror att vi bara precis börjat förstå hur musiken påverkar oss, både våra känslor och vår hälsa, säger Håkan Lidbo.

Musikgenres som får svenskar att trycka extra på gasen:


1. Rock, 46,5 procent
2. Pop, 21 procent
3. Disco, 11 procent
4. Hip hop, 4 procent
5. Reggae, 2,5 procent
6. Jazz, 0,5 procent
7. Soul, 0,5 procent

Resterande 14 procent svarade ”Annat”.

Spellista för lugnare jultrafik
För att bidra till en säkrare körning i jultrafiken har OKQ8 tagit fram spellistan ”Kör lugnt med jazz och soul” på Spotify bestående av låtar inom genres som bilförarna själva menar påverkar dem minst, det vill säga får dem att köra lugnare och säkrare, jazz och soul. Exempel på låtar ur listan är At last med Etta James, Come along with me med Norah Jones och Puttin’ on the Ritz med Fred Astair.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av OKQ8 under maj 2014. 1 014 svenskar mellan 18-74 år med körkort och tillgång till bil svarade på frågorna. Respondenterna är spridda geografiskt över hela landet.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.