Nästa artikel
Smart assistans samlar uppgifter om bilvanor
NYHETER

Smart assistans samlar uppgifter om bilvanor

Publicerad 17 april 2020
Moderna bilar har en funktion som är okänd för de flesta: Viktig data skickas iväg till ett privat företag rapporterar vår förlagskollega Vi Bilägare.

Våra bilars assistanssystem blir allt smartare men för det krävs sensorer och kameror som används för system som till exempelvis adaptiv farthållare, filhållningsassistent och döda vinkeln-varning. Vad många inte vet är att uppgifterna även kan användas för att samla information åt företaget Mobileye som tillverkar kameror och sensorer för bilar. Dagligen samlas information från 200 000 mil väg in och de digitala kartorna innehåller uppgifter om 30 miljoner mil väg.

Amerikanska Consumer Reports har granskat hur det hela fungerar och funnit att Mobileye får ta del av uppgifterna från enskilda bilar med hjälp av bilens mobiluppkoppling. I många fall vet föraren inte ens om att detta sker eller vad Mobileye är för företag.

– Den här typen av data har enorm potential för allmänheten om insamlingen är begränsad och hanteras på ett sätt som skyddar förarnas integritet. Problemet är att det i dag inte finns några lagar som begränsar insamlingen eller användningen av datan, eller ens kräver att föraren får veta vad som delas och med vem. Det är som i vilda västern, säger David Friedman på Consumer Reports.

Enligt Mobileye är uppgifterna som skickas anonymiserade. Företaget säger sig ta bort de första och sista uppgifterna om resan, när föraren till exempel lämnar hemmet och kommer fram till jobbet. Det ska handla om i genomsnitt 200 megabyte data per bil och år.

– Vi skickar inga bilder. Vi skickar inga registreringsskyltar. Vi skickar semantisk information om världen, säger Tal Babaioff på Mobileye.

Consumer Reports pekar framför allt på problemet att bilägarna inte uppmärksammas på att detta sker. I BMW:s bilar godkänner ägarna att insamlingen kan påbörjas när villkoren för de uppkopplade ”Connected Drive”-tjänsterna godkänns. Annars blir föraren av med viktiga finesser som till exempel varning för halt väglag.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.