Nästa artikel
Smart stolpe räknar och sorterar fordon
NYHETER

Smart stolpe räknar och sorterar fordon

Publicerad 8 mars 2017
Danska ATKI är specialiserade på trafikregistreringar av olika slag, allt från hastighetsmätare till trafikräknare. Nu etablerar de sig på den svenska marknaden och presenterar sig och sina många olika lösningar på mässan På Väg.

Det är inte bara telefoner som kan kallas smarta. Nu är den smarta vägkantsstolpen här.

– Vi visar bland annat vår nya intelligenta vägkantsstolpe, som både räknar och klassificerar fordon, säger Anders Harnaes, konsulent på ATKI A/S.

Vägkantsstolpen läser med radar och mikrofon av och klassificerar elva olika fordonstyper, allt från motorcyklar till lastbilar med släp. Eftersom stolpen placeras vid sidan av vägen behövs inga slangar och sladdar där trafiken ska räknas, och på köpet berättar mätsignalerna även vilken typ av fordon som passerar.

Förutom den nya vägkantsstolpen har ATKI bland annat hastighetsmätare, trafikräknare med solceller och tätortsskyltar som varnar om hastigheten är för hög i sitt produktsortiment. Förra året räknade ATKI hela 3,2 miljarder fordon i Danmark genom sina smarta system, antingen på vägkantsstolpar eller genom räkneverk nedsänkta i vägarna, till exempel vid motorvägarnas på- och avfarter. Hälften av de danska kommunerna använder deras produkter och tjänster.

Företaget grundades 2004 och har ett eget utvecklingscentrum där de tar fram nya lösningar i samarbete med kunderna. ATKI har haft uppdrag och samarbeten i Sverige tidigare, bland annat med Trafikverket och kommunerna Malmö och Burlövs. Men nu satsar de på egen etablering på den svenska marknaden från sitt kontor i skånska Bromölla.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.