Nästa artikel
Snart kan polisen stanna din bil – med fjärrkontroll
NYHETER

Snart kan polisen stanna din bil – med fjärrkontroll

Publicerad 5 februari 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Stoppad av ett knapptryck. Enligt hemliga uppgifter läckta från EU:s sektion för polisteknik så kan snart polisen ”radiostyra” våra bilar. Det rapporterar brittiska Autoexpress.
Även polisen kan i framtiden dra nytta av den snabba teknikutvecklingen. Bytbil.com uppmärksammar en rapport som läckt ut från EU och som den engelska tidningen Autoexpress avslöjat.

Är det så att vi i framtiden kommer att förlora äganderätten över vår egen bromspedal? Enligt en hemlig rapport som Autoexpress kommit över så är ett nytt tekniksystem under utveckling som innebär just detta. Bakom forskningen står ENLETS, European Network of Law Enforcement Technology services.

Nu är det självklart så att målet inte är att polisen ska bromsa kreti och pleti – utan det som ska stoppas är framförallt höghastighetsjakter. Enligt Autoexpress så står det i rapporten:
”Biljakter kan vara farligt för medborgare. Kriminella tar risker för att fly från sina brott. I de flesta fall kan polisen inte ta upp jakten eftersom det saknas effektiva medel att stoppa fordonet säkert.”

Enligt uppgifterna skulle systemet ersätta, samt vara väldigt mycket mer effektivt, än spikmattor och dylikt. 2020 ska det nya systemet kunna vara färdigutvecklat och tydligen har tekniken redan godkänts av EU:s ständiga kommitté för inre säkerhet (COSI).

Förutom att ENLETS program ska ge polisen en ”stoppknapp” så innehåller det även förbättrad automatavläsning av registreringsskyltar samt bättre stöd för att dela uppgifter mellan myndigheter.

Fakta COSI
Kommitténs huvudsyfte är at underlätta, uppmuntra och förstärka samordningen av operativa insatser mellan EU:s medlemsstater inom området för inre säkerhet. De områden inom vilka kommittén kan verka är bland annat polisiärt samarbete, tullsamarbete och skydd av de yttre gränserna samt straffrättsligt samarbete. Med jämna mellanrum ska kommittén inlämna en aktivitetsrapport till rådet som i sin tur informerar Europaparlamentet och de nationella parlamenten.
Tillsammans med kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (KUSP), ska COSI dessutom bistå rådet i enlighet med "solidaritetsprincipen" (artikel 222 i FEUF).
COSI ska varken medverka i utarbetandet av rättsakter eller i att leda insatser.

Källa: Bytbil.com

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.