Nästa artikel
Snörik vinter ger dåliga vägar i sommar
NYHETER

Snörik vinter ger dåliga vägar i sommar

Publicerad 16 maj 2018 (uppdaterad 16 maj 2018)
Hård och snörik vinter, kraftig vårflod som riskerar att spola bort vägarna och därutöver tjälskador. Trafikverket skriver att situationen är allt annat än ljus för kvaliteten på våra vägar.

Det kommer att ta tid att reparera de vägar som fått skador efter vinterns och vårens härjningar. Trafikverket gick tidigare i år ut med information om situationen men nu efter vårfloden har man en klarare bild.

Trafikverket skriver att vatten är vägarnas värsta fiende och att en översvämmad väg riskerar att spolas bort på nolltid, vilket inträffade på väg 768 i Gävleborgs län.

– Sådana här skador har vi inte sett på många år. När smältvattnet fyllde diket och strömmande ut på vägen så var skadan skedd efter bara ett dygn. Totalt var det tre vägar i vårt område som drabbades så här illa i år, säger Harry Huczkowski på driftområde Hudiksvall.

Även om den värsta vårfloden nu verkar ha kulminerat så har SMHI varnat för de höga vattenflödena under en längre tid och fortfarande finns det stora snömängder kvar i norr som ska smälta så problemen med höga vattenflöden är inte över än. Det har därför hållits dagliga möten med Trafikverket, entreprenörer och SMHI, för att ha en överblick över läget och vädret för att snabbt kunna vara på plats i akuta situationer.

– Det är gamla vägsträckningar, som successivt byggts på, som kan ta mest skada när smältvattnet kommer forsande. De här vägarna saknar förstärkningslager, berättar Johan Karlsson, projektledare Underhåll distrikt Mitt.

Nu arbetar underhållsentreprenörerna för fullt med olika typer av åtgärder och fortfarande rensas diken för att inte hindra vattenmängderna. Under vintern lagades sprickor, hål och ojämnheter provisoriskt men det är först nu när vintern är över som de permanenta åtgärder kan utföras. I år får bilisterna räkna med skador även på de mer trafikerade vägarna i form av sprickbildning och ojämnheter.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.