Nästa artikel
Spanien begränsar turism med husbil
NYHETER

Spanien begränsar turism med husbil

Publicerad 29 oktober 2018 (uppdaterad 8 november 2018)
Spanien, sol och värme året runt och i takt med allt fler husbilar i Europa en magnet för husbilsturism. Men det finns en gräns menar lokalbefolkningen som inför allt fler begränsningar, nu förbjuds övernattning i vägparkerade husbilar i Calpe.
Strax norr om Benidorm ligger den spanska kuststaden Calpe. Från att ha varit en liten fiskeby vid den 332 meter höga, vackra och speciella klippan Penon de Ifach har orten förvandlats till en turistort som inte minst drar till sig husbilsturism.

Man kan förstå att platsen blivit populär. Härliga sandstränder, fina vandringsleder och möjligheter till kulturella upplevelser har blivit som en magnet för turister men nu sätter de ner foten, liksom en rad andra platser efter kusten, när det gäller turism med husbilar som parkeras mest överallt.

Kort sagt, lokalbefolkningen välkomnar den turism som för många är deras levebröd men de vill inte ha husbilar långtidsparkerade överallt.

Staden beslöt därför den 19 oktober 2018 om förbud för övernattning i husbilar som parkerats på vanliga vägar och hänvisar till sina ställ- och campingplatser. Totalt finns 453 platser på ställplatserna och därutöver två campingar. Det är dock tillåtet att parkera som vanligt mellan 9-21 på sommaren och 9-20 på vintern, det man vill åt är just camping på vanliga parkeringsplatser. Vid parkering på vanliga vägar är det inte tillåtet att använda stödben eller nivåklotsar och inte heller tillåtet att ställa ut campingmöbler.

För staden är det en delikat avvägning. De välkomnar gärna husbilsturisterna men nu har de blivit så många att de blockerar annan verksamhet. Besök oss gärna men använd de ställen vi avsatt för camping, är en rimlig sammanfattning.

Eftersom det funnits exempel på att husbilister släppt ut spillvatten där de parkerat och kopplat upp sig mot det kommunala vattennätet  blev det för mycket, men målet är inte att skrämma bort turisterna. Tvärtom vill de främja turismen men övernattning måste ske på de ställen som är avsedda för det.

Även Portugal har efterhand stramat åt fricampingen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.