Nästa artikel
Ställplats: Bo på vikingavis i Skåne
Nyheter

Ställplats: Bo på vikingavis i Skåne

Publicerad 18 december 2023 (uppdaterad 2024-04-18 12:09)
I Skåne och utkanten av Löddeköpinge ligger det arkeologiska friluftsmuseet VikingaTider som i år har anlagt en ställplats för husbilar och husvagnar.

Den som besöker friluftsmuseet VikingaTider får uppleva världen som den såg ut i Löddeköpinge för cirka 1000 år sedan, det vill säga under vikingatiden. Ställplatsen ligger precis vid parkeringen till museet.

Från ställplatsen kan man promenera ner till ån och sedan följa de krokiga stigarna ner till det historiska landskapet och undersöka de rekonstruerade byggnader som finns där. Marken är 25 hektar stor och där finns bland annat rekonstruerade gårdshus från vikingatiden och stora hagar med betande djur.

I framtiden finns planer att uppföra bland annat en mäktig stavkyrka.

Museet har funnits på samma plats sedan år 2000 men har anor på annat håll från 1980. Den som önskar har chansen att prova på livet som viking för en dag.

I vikingalivet på Sigrids gård, får man testa lekar, hantverk och olika aktiviteter. Matlagningen sker självklart över öppen eld som man får vara med och starta upp.

Den hugade kan testa att sova i ett vikingahus men annars går det så klart precis lika bra i sitt fordon. Intill ställplatsen finns toaletter. Däremot är dusch och tömning för gråvatten under uppbyggnad.

Antalet fordon som ryms på ställplatsen är tolv, men har du husvagn krävs det att personbilen parkeras på annat håll. El kan fås på tre av platserna.

Nu under vintern är ställplatsen stängd och öppnar åter den 31 mars 2024.

Ställplats VikingaTider

Adress: Ådalsvägen 18, 246 35 Löddeköpinge
Webb: www.vikingatider.se
Antal platser: Cirka 12 platser, varav 3 med el.
Faciliteter: Toaletter och sopstation finns. Dusch och tömningsstation för gråvatten är under uppbyggnad.
Övrigt: Kaféet ligger precis intill ställplatsen, det gör även museets butik. Vandringsleder finns i närheten samt en brygga nere vid ån.
GPS: N55°45'36" E13°01'35"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.