Bild
Nästa artikel
Ställplats vid Figeholm återigen ifrågasatt

Ställplats vid Figeholm återigen ifrågasatt

NYHETER

Det tidsbegränsade nioåriga bygglovet för ställplatsen vid Vasakajen i Figeholm har återigen överklagats. För bara dagar sedan var tongångarna positiva men nu är det tveksamt hur utgången blir.

Tidningen Östra Småland har rapporterat om de många och långa turerna i frågan och skriver nu att det nyligen utfärdade tidsbegränsade bygglovet av säsongskaraktär för verksamheten har upphävts av länsstyrelsen. Striden om ställplatsen har pågått länge, under 2017–2018 överklagades ärendet först till mark- och miljödomstolen och sedan till Mark- och miljööverdomstolen som nekade prövningstillstånd.

Två Figeholmsbor menar att det tidsbegränsade bygglovet används för att undvika en ändring av detaljplanen, vilket de hävdar strider mot plan- och bygglagen. De anser också att bygglovet tränger undan den hamnverksamhet som är tillåten enligt detaljplanen.

– Saken har redan prövats i två domstolar och fått avslag. Skillnaden på detta nya bygglov och det som tidigare avslogs är att det nu benämns tidsbegränsat lov av säsongskaraktär, uppger Östra Småland att Figeholmsborna skrivit som menar att husbilarna utgör ett stort störningsmoment för grannarna.

Båtklubben menar att de inte vill ha någon konflikt, att de pratat med grannarna och tagit hänsyn till deras önskemål samt minskat antalet platser. Östra Småland skriver vidare att båtklubben har gott hopp om att länsstyrelsen inte ska stoppa verksamheten, som genererar många besökare till Figeholm.

Om länsstyrelsen upphäver även det nya bygglovet riskerar ställplatserna att försvinna för gott.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.