Bild
Nästa artikel
Ställplatser mellan Kassel och Würzburg

Ställplatser mellan Kassel och Würzburg

Nyheter

Serie av tyska ställplatser

 

Kassel förknippas med all rätt, med stora och långa backar och långtradare som segar sig upp och ger upphov till trafikproblem. Lämnar man motorvägen och ger sig in i byar och städer så får man en helt annan vy av landskapet. Ett kuperat landskap är ofta ett vackert landskap med vatten i rörelse och där två floder flyter samman blir det särskilt attraktivt. Hann. Münden, eller Hannoversch Münden som det egentligen heter, är en typisk sådan stad där floderna Fulda och Werra bildar Weser. 

 

Nere i floddalen, långt från biltrafiken ligger staden från medeltiden som nu är en stor turistmagnet och ståtar med 700 korsvirkeshus från sex olika århundrade. Rådhuset, där turistinformationen ligger, är mycket vackert. Man får en känsla av medeltiden var man än går i de gamla gränderna. I direkt anslutning till gamla stan och centrum ligger flera Stellplätze och skulle där vara fullt så går det bra att stå på badets parkering som ligger sydväst om centrum.

 

Fortsätter vi A7 längre söder ut blir landskapet lugnare och backarna inte lika branta och sega. Söder om Fulda börjar floderna att rinna söder eller väster ut och lite längre ner stöter man på Main med sin slingrande väg tills den blir uppslukad av Rhen. Här är många ställplatser som går bra att stanna på, antingen man bara vill övernatta eller se lite mer av denna del av Tyskland. På vår tur söder ut stannade vi till både på platser som ligger i städer och några mindre orter, men alla har ett drag av ”gammal tysk bosättning”. 


 

1. Hann. Münden, Tanzwerder är en ö i floden Fulda, precis där den rinner ut i Weser och här är det plats för 30 husbilar. Betalning i automat och tillgång till offentlig toalett gör att ön besöks av många, inte bara husbilar utan även tältande fricampare som paddlar på floderna. Med en kort promenad är man inne i den gamla stadskärnan. Det får man inte missa – det är vackert, välbevarat och välbesökt av turister utrustade med kameror. En stor del av gatorna är gågator av naturliga skäl. De har möjligtvis plats för en häst med vagn, dåtidens transportmedel. Idag kantas de av otaliga uteserveringar.

 

2. Hann. Münden, Am Werraveg, är en central parkering som ligger i östra delen av staden direkt till höger när man har passerat bron över Werra. Här finns ingen service, men det är en bra plats om man bara vill stanna en natt eller ta en promenad i staden. Parkeringen är gratis. Parkeringen är en enkel grusplan utan någon markering av platser, men max 500 meter från centrum. 

 

3. Hann. Münden, Grüne Insel heter campingplatsen som har en ställplats för 20 husbilar och den ligger också på en ö i floden. Med hänsyn till att detta är en campingplats har man hög servicenivå, något som är önskvärt ibland. Vårt sikte var inställt på denna plats, men här blev det stopp, man ska läsa allt i vägbeskrivningen, även om gps:en hittar rätt. För att komma dit ska man över en slussport som också är en bro, tydligt märkt med max tre ton och det klarar vi inte. Detta är den ställplats som ligger närmast centrum, men skillnaden är marginell mellan dessa tre platser. 

 

4. Kassel har en ny och populär ställplats som ligger bra till och är lätt att hitta. Från motorvägen tar vi avfart 79 mot centrum och därefter avfart 5 och kör några hundra meter mot centrum, sen ligger ställplatsen granne med campingen. 

Staden Kassel har också många sevärdheter och från ställplatsen är det enkelt att ta bussen några hållplatser och sedan spårvagn in till en vacker stad som många missar. Många gator är gågator med spårvagnstrafik och på tvärgatorna är kommersen livlig med loppmarknad. 

Det går även bra att gå eller cykla in till det närliggande orangeriet, fantastiskt vackert med en enorm parkanläggning, dammar och planteringar. Allt helt gratis.

 

5. Fulda välkomnar husbilarna till en vanlig parkering, men har anpassat den delvis genom att förse den med en servicestation för vatten och tömning. 

I vissa böcker står det att här finns 50 platser, men då gäller det parkering för personbilar, medan husbilarna oftast står tvärs över markeringarna och tar upp tre platser, men det är tydligen okej. Dagtid betalar man parkeringsavgift och trycker på knappen husbil i den lite knepiga automaten, medan det är gratis på natten. Centrum ligger åt sydost och här hittar man både turistinformationen och gågator på gångavstånd från parkeringen för husbilar. 

 

6. Hammelburg är ingen stor stad, men har en fin ställplats som kan användas som nattplats med fem minuters körning från motorväg A7 och avfart 97. På vägen in till centrum passerar man en bro och därifrån ser man parkeringen tydligt. Ån som passerades var betydelsefull i historisk tid, i varje fall om man ser på gamla kort, men i dag trafikeras den av kanoter. 

Den historiska känslan är stark på många orter i Tyskland, vilket tydligt märks här, både i turistinformation och vägvisning på stan. Vill man stanna ett dygn kostar det sex euro och platsen har nästan full service med ström, tömning och toalett. 

Från parkeringen är det nära upp till torget och har man tur så är där marknad. Eller varför inte titta in på turistinformationen och få lite mer kunskap om den lilla staden som ligger vackert på en sluttning ner mot ån Fränkische Saale.

 

7. Karlstadt, inte att förväxla med vår svenska stad, utan en ganska liten stad vid floden Main som bjuder på plats för husbilar. Gratis parkering direkt vid floden för minst sex husbilar. Förutom toalett är där ingen service med tömning och vatten. 

Gamla stan med restauranger har man på gångavstånd och det är inte långt till något, inklusive ett område med affärer och ett köpcentrum. Man får en känsla av att man har blandat ganska mycket gammalt och nytt i en klar avgränsning med en järnväg mitt i staden. Har man kört av motorvägen A7 vid avfart 97 och kört söderut är det inget fel att fortsätta på B27 ända ner till Würzburg på en vacker väg längs Main. &

 

 

 Hann. Münden 
Tanzwerder
N 51°25’10”/E 9°38’54”
www.hann.muenden-tourismus.de 30 pl. 12m
Endast husbilar 5/10 €/natt
El 1 €/8 tim
Vatten 1 €
P-automat Servicestation för vatten och tömning. Avgift.
Offentligt wc. Stor parkering på betongsten. Nära centrum.
Välbesökt.
 Hann. Münden 
Am Werraweg
N 51°25’01”/E 9°39’36
www.hann.muenden-tourismus.de 10 pl. 8-12m
Endast husbilar Gratis Ingen service. Stor grusplan. Bra för dagparkering.
 Hann. Münden 
Grüne Insel Tanzwerder
N 51°25’0”/E 9°38’50”
www.busch-freizeit.de 20pl. 8m
Endast husbilar 6 €/natt +
0,7 €/person Inkl. wc och tömning.
Ström 2 €
+0,6 € kWh. Ingår i en campingplats. OBS! Max 3 ton.
Infart via en slussport. Husvagnar på campingen.
Kassel
Reisemobilplatz Kassel
N 51°17’28”/E 9°29’11”
www.Kassel-tourist.de 12 pl. 
Endast husbilar 7 €/natt
El 0,5 €/kWh
Vatten 1 €/100 l
Tömning 1 € Service med vatten och tömning 
i automat. Parkering vid camping och stor parkanläggning. Bra förbindelser till centrum, 2 km till orangeriet.
Fulda
Weimare Strasse
N 50°33’23”/E 9°39’59”
www.tourismus-fulda.de 50 pl. 12m
Husvagn OK 3 €/dag
Natt gratis
El 0,5 €/kWh
Vatten 1 €/100 l Servicestation för vatten och tömning. Avgift.
Offentligt wc . Parkering för p-bil och husbilar. Endast markering för p-bilar.
Hammelburg
Stellplatz Bleichrasen
N 50°06’49”/E 9°53’18”
www.hammelburg.de 25 pl. 
Endast husbilar 6 € för 24 tim.
P-automat Full service.
Offentligt wc. Parkering på markerade platser P-bil, husbil och buss. Nära till centrum och historiska platser.
 Karlstadt
Mainkaistrasse
N 49°57’46”/E 9°45’45”
www.karlstadt.de 6 pl. 
Endast husbilar Gratis Offentligt wc. Offentlig parkering på asfalt. Direkt vid floden Main.
Max 2 nätter.
 
Christer Magnusson (text och foto)
Taggar: Nyheter, Hem
Ställplatser mellan Kassel och Würzburg
Ställplatser mellan Kassel och Würzburg
Ställplatser mellan Kassel och Würzburg
Ställplatser mellan Kassel och Würzburg
Ställplatser mellan Kassel och Würzburg
Ställplatser mellan Kassel och Würzburg
Ställplatser mellan Kassel och Würzburg
Ställplatser mellan Kassel och Würzburg
Ställplatser mellan Kassel och Würzburg

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.