Nästa artikel
Starkt bokningsläge för campingarna i Dalarna
NYHETER

Starkt bokningsläge för campingarna i Dalarna

Publicerad 1 juli 2021 (uppdaterad 1 juli 2021)
Bra bokat och övervägande positiv känsla inför sommaren är sammanfattningen av den rundringning Visit Dalarna genomfört. Bäst bokat är det hos anläggningar för husbil, husvagn och campingstugor. Dock gör sig avsaknaden av internationella gäster sig påmind hos flera aktörer.

Bokningsläget i Dalarna inför sommaren är bra, visar en rundringning som Visit Dalarna gjort till cirka 80 av länets boendeanläggningar. Frågorna som ställts har inte bara berört nuvarande bokningsläge jämfört med 2020 års pandemisommar, utan även den ”vanliga” sommaren 2019. Bokningsläget är generellt sett bättre än förra året, vilket ter sig naturligt med tanke på att vaccineringen fortskrider och restriktioner lättar allteftersom. Dessutom vittnar flera aktörer också om en ökad beläggning jämfört med 2019.

– Att näringen har en positiv känsla är otroligt glädjande och vi har alla förhoppningar om en fin besökssommar i Dalarna. Att naturnära boenden som campingar och egna stugor är mest bokade ligger helt i linje med de trender vi sett ända sedan pandemin bröt ut. Suget efter friluftsliv och utomhusaktiviteter speglas även på boendesidan. Läget är desto mer osäkert för hotell och anläggningar där konferenser och gruppresor uteblivit. Även avsaknaden av internationella gäster är kännbar, om än i olika utsträckning. Visst börjar restriktionerna öppna upp för fler utländska besök, men de kommer med största sannolikt bli få även den här sommaren, säger Jonas Rosén, vd för Visit Dalarna.

Husbil, husvagn och campingstugor är en boendeform som verkar locka många besökare – och som ligger i linje med de trender som förstärks i och med pandemin. Där visar rundringningen att majoriteten av aktörerna har ett riktigt bra bokningsläge, jämfört med både 2019 och 2020. Medan campingstugorna bokas relativt tidigt, bokar husbilar och husvagnar desto närmare ankomst.

Drygt en tredjedel av de tillfrågade boendeanläggningarna uppger att de känt av pandemin och fått ställa om, men ändå klarat sig hyfsat bra. Ytterligare en tredjedel uppger att de lidit tuffa ekonomiska konsekvenser och behövt både permittera och säga upp personal. Resten befinner sig i de yttersta ändarna av skalan och har antingen klarat sig väldigt bra eller är nära en konkurs. 

Att pandemin slagit så olika gör också att förberedelserna inför sommaren ser väldigt olika ut. De som har många bokningar har i rätt stor utsträckning anställt extrapersonal, i vissa fall till och med fler än ett normalår. Många har även investerat i ny utrustning och liknande. De aktörer som däremot har färre bokningar är mer försiktiga och försöker helt enkelt få sommaren att gå ihop. 

– Evenemang av olika slag är en stark bidragande faktor för bokningsläget hos många anläggningar och där är läget fortfarande ovisst. Även om restriktionerna nu börjar lätta och mindre evenemang kan genomföras är fortfarande många av våra största dragplåster inställda, som Cykelvasan, Vansbrosimningen, Classic Car Week, Dansbandsveckan samt begränsningar i Dalhalla. Det märks förstås även hos de boenden som vanligtvis välkomnar många sådana gäster, säger Jonas Rosén.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.