Nästa artikel
Stockholmare har dålig koll på däcktrycket
NYHETER

Stockholmare har dålig koll på däcktrycket

Publicerad 2 oktober 2020 (uppdaterad 6 februari 2023)
De första resultaten av årets däckrazzia har börjat publiceras och det blev ingen munter läsning för de som vill ha rätt lufttryck i bilens däck. Tre av fyra stockholmare kör med för lågt lufttryck och får sämre vägegenskaper samt högre däckslitage och bränsleförbrukning.

Även om antalet kontrollerade bilar är ganska litet följer resultatet det mönser som tidigare undersökningar också visat. Av de 225 kontrollerade bilarna i Stockholmsområdet under september visade det sig att bara en av fyra bilister hade kunskap om bilens lufttryck, det vill säga att de mätt det den senaste månaden eller vet när det gjordes senast.

– Lufttrycket bör kontrolleras regelbundet, även om bilen har automatisk lufttrycksövervakning, säger Fredrik Ardefors, Däckbranschen Sverige.

För husbilar är det också viktigt att känna till vilket lufttryck däcken ska ha när bilen lastas upp till totalvikten. Många tillverkare anger lägsta möjliga tryck eftersom det kan upplevas som en komforthöjande faktor men till priset av säkerhetsmässiga nackdelar.

Med för lågt lufttryck i däcken ökar bränsleförbrukning och slitage och är avvikelserna större kan bilen bli instabil vid inbromsning eller undanmanöver. 

Under kontrollerna i Stockholm visade det sig också att var fjärde bil hade däck mönsterdjup på 3 millimeter eller mindre. Minsta lagliga mönsterdjup på sommardäck är 1,6 millimeter.

Däckrazzian är frivillig för bilisterna och görs i samband med att polisen gör en vanlig trafikkontroll. Initiativet genomförs varje år av polisen  i samarbete med Energimyndigheten, VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen. 

Under hösten 2020 har det gjorts däckrazzior i Stockholm, Västra Götaland, Skåne och på Gotland och statistik från alla regioner presenteras senare.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.