Bild
Nästa artikel
Stöd för konvertering till E85 och biogas

Stöd för konvertering till E85 och biogas

NYHETER

Regeringen har aviserat en budgetpost på tio miljoner för stöd till konvertering av personbilar till förnybar drift. Därmed sänks tröskeln för fler att köra bil på E85 och biogas.

2030-sekretariatet har drivit frågan och är positiva till att regeringen inför ett stöd.

– Detta är otroligt välkommet och en bra start! Om stödet blir hälften av vad det kostar att konvertera en bil, räcker det bara till 500 gasbilar eller 2000 etanolbilar, kommenterar Anna Lindén, 2030-sekretariatet. Vi har över en miljon fordon där en konvertering kan bli en miljövinst i princip över en natt.

I Frankrike har närmare 90 000 bilar konverterats till etanoldrift de senaste åren. Marknaden har fått starkt stöd av ett lågt pris på E85, omkring 7 kronor litern. I Sverige ligger priset på E85 betydligt högre, runt 13 kronor per liter, och riskerar tillsammans med HVO en höjning efter årsskiftet på grund av att en skattereducering kan komma att tas bort.

– Vi utgår från att regeringen kommer att öka stödet till konvertering när de märker den kraftiga efterfrågan, fortsätter Anna Lindén. Vi behöver stötta alla sätt att driva omställningen av transportsektorn. Det ska inte finnas några anledningar att använda fossila bränslen!"

Stödet kan sökas från 2022. En statlig utredning tittar nu på stödnivåer och hur stödet ska utformas.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.