Nästa artikel
A-stolpen försvinner med kamerateknik
NYHETER

A-stolpen försvinner med kamerateknik

Publicerad 29 oktober 2018 (uppdaterad 29 oktober 2018)
Alldeles nyligen presenterades "backspeglar" med kamerateknik på husbilar men på personbilssidan har tekniken nu tagits ett steg vidare, en skärm som gör A-stolpen genomskinlig.

Att den främre takstolpen, A-stolpen, ibland ger problem för sikten är väl känt för många förare. 60-talets tunna konstruktioner har ersatts av kraftigare typer eftersom stolpen är viktig för att taket inte ska tryckas ner i ett eventuellt olycksförlopp och därför ett krav när det det gäller krocksäkerhet.

Konflikten mellan dessa krav kan komma att bli OLED-skärmar som visar den döda vinkeln. På så sätt blir A-stolpen "genomskinlig" och föraren kan därför upptäcka det som döljer sig i den döda vinkeln bakom den, kanske en fotgängare eller en cyklist. För att visa rätt vinkel styrs kameran av förarens huvudrörelser. Med denna teknik upplever föraren snarast stolpen som ett extra fönster med en dynamisk bild i realtid.

– Genom att kombinera och implementera avancerad teknik i fordonet har Continental skapat en lösning som eliminerar A-pelarnas blinda fläckar framåt, vilket bidrar till att minska en kritisk säkerhetsrisk som upplevs av så många trafikanter, säger Karsten Michels, chef för interiöra system och teknologi på Continental.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.