Nästa artikel
Stoppförbud på Vildmarksvägen
Nyheter

Stoppförbud på Vildmarksvägen

Publicerad 6 juni 2023 (uppdaterad 7 juni 2023)
På den här sträckan av Vildmarksvägen inför länsstyrelsen i Västerbotten tillfälligt stoppförbud.

Vildmarksvägen öppnar den 6 juni. Men med vissa restriktioner.

De senaste åren har allt fler lockats att köra den natursköna sträckan. Det ledde förra året till att länsstyrelsen i Västerbotten införde stoppförbud en viss del av sträckan. Något som upprepas i år.

Under perioden 6 jun, till den 17 juni är det förbjudet att stanna och parkera efter en 5 kilometer lång sträcka. Allt för att trafiken ska flyta bättre och flyttande och kalvande renar inte ska störas.

Så här skriver länsstyrelsen i Västerbotten:

”Det finns två öppna parkeringar, Stekenjokk- och Tjåkkolaparkeringen, där det går bra att stanna. Sträckan är väl skyltad med information om vad som gäller.
Från och med den 17 juli upphör förbudet. Då har snömängden minskat och trafiken förväntas vara lugnare. De flesta renarna har då passerat genom området och kalvningsperioden är över.
Polis- och utryckningsfordon, fordon för väghållning, fordon i samband med renskötsel och fordon behöriga för tillträde till Stekenjokk gruvområde är undantagna från förbudet.”
 

Man ska överhuvudtaget aldrig gå emot renar, betonar Rolf Segerstedt som skrivit boken Vildmarksvägen som Husbil & Husvagn tidigare berättat om. Renar uppfattar det som aggressivt och kan springa sin väg. 

Det här är extra viktigt under juni.

– Det kan ligga renkor och kalva precis intill vägen. En del springer fram och ska ta närbilder. Precis när de kalvat är de sårbara, kon kan förlora sin kalv. Och renskötseln är kanske den viktigaste näringen däruppe. Vi som besökare måste visa hänsyn, säger Rolf Segerstedt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.