Nästa artikel
Storuman och Vilhelmina skärper krav på spiketält
NYHETER

Storuman och Vilhelmina skärper krav på spiketält

Publicerad 28 maj 2018 (uppdaterad 28 maj 2018)
Runt om i norr skärps nu kraven för spiketält, förtälten i trä som ofta används av vintercampare. Flera kommuner har planer på bygglov och först ut med att genomföra kravet är Storuman och Vilhelmina.

– Från början var det bara ett litet hus med fiskeutrustning och skoterkläder, men det har eskalerat i storlek och byggnaden har blivit större och större, säger Lillemor Jonsson (S), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Vilhelmina kommun till SVT Nyheter i Västerbotten.

Kommunerna anser att brandskyddet måste förbättras efter det att spiketälten blivit allt populärare och ökat i antal. För att det ska bli lättare kommer campingar att kunna söka gemensamt bygglov. I Sorsele och Dorotea krävs ännu inte bygglov då dessa kommuner hittills inte tagit några beslut.

– Det har varit positiva vibbar hela tiden och de ser ju själva hur det har eskalerat, så vi har haft en bra kommunikation, säger Lillemor Jonsson (S).

Den andra kommunen som har infört de nya kraven, Storuman, säger via sin byggnadsinspektör Martin Linder att de tycker att "det har gått smidigt med de nya kraven och även här är husvagns- och campingägarna positiva".

– Det är bättre att campingägaren söker ett bygglov för hela campingen, för då äger campingägaren den delen och då är det lättare för oss att ha nån att prata med om det blir någonting istället för att prata med 30-40 stycken, säger Martin Linder, byggnadsinspektör Storuman kommun.

Det bör dock tilläggas att andra media inte förmedlat en lika positivt bild som SVT om de nya kraven. Arvika Tidning som ingår i NWT-sfären skriver redan 2010 att Finn Jörgensen som äger Bönnäsets Camping är besviken på kommunen efter att ha krävts på hundratusentals kronor i vite då han inte ha följt kommunens krav på att riva spiketälten, en tvist som tidningen beskriver som rörig. Denna artikel är sedan uppdaterad 2015.

– Vi får ju bidrag för att hålla landsbygden levande och då känns det inte bra när man inte kan samarbeta med kommunen, säger han till Arvika Tidning.

Vissa campingar som Stöten Camping erbjuder några platser där man kan få hjälp med spiketält. Det kan du läsa mer om här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.