Trängselskatter som betalas in försent har gett rejält klirr i kassan för staten de senaste åren.

Nästa artikel
Straffavgift på trängselskatt en guldgruva
NYHETER

Straffavgift på trängselskatt en guldgruva

Publicerad 24 mars 2014

Trängselskatter som betalas in försent har gett rejält klirr i kassan för staten de senaste åren.

Förseningsavgifter på obetalda trängselskatter har blivit en kassako för staten. Betalas räkningen försent tillkommer en straffavgift på 500 kronor och förra året drog detta in runt 213 miljoner kronor in till statskassan.

På de senaste fem åren med trängselskatt har staten tjänat in drygt 676 miljoner kronor på straffavgifter från försent betalade räkningar, enligt statistik som TT tagit fram från Transportstyrelsen. Den som betalar in fakturan med trängselskatt försent – om så bara för en dag – får en saftig straffavgift på 500 kronor.

Såväl Motormännen som Skatteverket och Transportstyrelsen är kritiska och menar att påslaget är för stort. Redan 2009 ville regeringen ha en utredning kring huruvida straffavgiften var för hög, och förra året föreslogs i vägtullsutredningen att ett mildare system med en första påminnelseavgift på 100 kronor skulle införas. Men detta förslag har än så länge inte antagits.

Förra året infördes även trängselskatt i Göteborg och det medförde att de årliga intäkterna från straffavgifter mer än fördubblades från drygt 100 till över 200 miljoner kronor.


Artikeln ursprungligen publiceradav Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.