Bild
Nästa artikel
”Sumpbilar” lurar svenska bilköpare

”Sumpbilar” lurar svenska bilköpare

Nyheter

Bilar som skadats i de senaste årens stormar i USA säljs vidare till Sverige. Försäkringsbolaget If varnar nu för risken att bli lurad.

Sandy i oktober 2012 och Katrina i augusti 2005. De amerikanska stormarna innebar att hundratusentals bilar skadades och i många fall hamnade under vatten.

I stället för att sluta på skroten har vissa av dessa bilar – som på ytan kan se fina ut, men i själva verket ofta är belamrade med olika fel – dykt upp i Sverige.

– Tyvärr har bedragarna upptäckt att det går att sälja de här bilarna till Europa. Många svenska bilköpare hör till de som råkat illa ut, säger Göran Kellner, utredningschef If.

De vattenskadade bilarna importeras till Sverige, ibland via andra EU-länder, och får godkänd dokumentation, trots att skadehistoriken i vissa fall är allvarlig.

– Det är så lätt att bli lurad av möjligheten att köpa en fin bil till ett bra pris. I själva verket går man oftast på en rejäl blåsning. Köparna blir naturligtvis helt bedrövade när de inser att bilen är skräp, fortsätter Göran Kellner.

För att komma till bukt med ”sumpbilarna” efterlyser If att EU inför noggranna och enhetliga kontroller av importerade bilar. Utredningschefen Göran Kellner igen:

– Vi måste få en förändring som stoppar den här kriminaliteten och värnar trafiksäkerheten ute på våra vägar.

Text: Fredrik Diits Vikström

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.