Nästa artikel
Sundsvallsbron öppnas inom kort
NYHETER

Sundsvallsbron öppnas inom kort

Publicerad 13 november 2014 (uppdaterad 19 november 2014)
Sundsvallsbron är nu asfalterad och klar. Nu pågår räckesmontage längs hela bron samt installationer inuti brolådan och 18 december kommer Kungen.

Den imponerande Sundsvallsbron blir Sveriges längsta motorvägbro med sina 2109 meter och brobygget är i dagsläget det största pågående brobygget i Europa. I december är det dags att avsluta det fyra år långa projektet och inviga den omtalade Sundsvallsbron. Efter en tids oklarheter är det nu klart att det blir Kungen som den 18 december klipper bandet meddelar Trafikverket.

Bron, som sträcker sig över Sundsvallsfjärden, är en del av det två mil långa E4-projektet från Skönsberg i norr till Myre i söder och projektet beräknas minska körtiden med 20 minuter i rusningstrafik för de omkring 10 000 fordon som dagligen beräknas köra över bron.

Sundsvallsbrons stållådor har skickats med båt från Tyskland via kanaler till Rotterdam och vidare via Nordsjön och bildar brospannet. Bitarna har lyfts på plats och svetsats samman och totalt har totalt 25 000 ton stål gått åt. Den svagt doserade svängda bron rymmer utöver de fyra körfälten även en gång- och cykelbana. Vid slutet av bron finns en dragspelsliknande stålkonstruktion som har till uppgift att ta hand om den utvidgning i stålet som kommer av lufttemperaturen, en riktigt varm sommardag är bron nästan 1,5 meter längre än en kall vinterdag.

Men bron blir inte kostnadsfri för de som utnyttjar den. Broavgiften blir nio kronor för personbilar och 20 kronor för lastbilar. Beslutet om broavgifterna ledde till en infekterad konflikt mellan Sundsvalls kommun och regeringen företrädd av Trafikverket. Kommunen ville stoppa avgifterna med en proteststorm i ryggen men riksdagens trafikutskott beslutade om att ge klartecken för dem. I sammanhanget kan nämnas att även Motalabron blir avgiftsbelagd tillsammans med kommande projekt.

Här kan du läsa Trafikverkets dagbok om arbetet.

Fakta
Längd inklusive anslutningar: 2 109 meter
Bredd: Cirka 21,5–35 meter
Fri höjd: Cirka 33 meter
Antal brostöd: 12
Brospannens längd: Från 88 till 170 meter
Arkitekt: Dansk-svenska KRAM-gruppen med Henrik Rundquist
Entreprenör: Konsortiet "Joint Venture Sundsvallbron” bestående av Max Bögl International S.E. samt STRABAG SE

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.