Dembell Large Garage med plats för 5-dörrars Mini.

Nästa artikel
Superyacht för lyx på väg!
Landyachting

Superyacht för lyx på väg!

Publicerad 2023-05-03 11:35 (uppdaterad 2023-05-03 19:08)

Dembell Large Garage med plats för 5-dörrars Mini.

Har du tröttnat på vågorna i din lyxyacht bör du ta en titt på nya Dembell. Vi snackar superlyx där ordet premium blir för svagt. Nu söker Dembell en svensk återförsäljare!

För fyra år sedan hade ungerska Dembell världspremiär på mässan i Tyskland. Många drog då efter andan när de såg detaljfinishen på deras slagskepp byggda på MB Actros Gigaspace. Många skryter om sina dyra teknikspäckade husbilar i +tiomiljonersklassen, men de saknar ofta det där extra i design och detaljfinish.

Dembell har definitivt detaljfinish och de är nu intresserade av svenska och nordiska marknaden. Därför fick vi bilder och info på deras senaste modell; "Dembell Large garage". En husbil med patenterat garage för fyrsitsiga bilar. Dembell har även två andra modellvarianter, också de byggda på MB Actros Gigaspace.

Dembell har nyss vunnit det prestigefyllda priset Red Dot Design Award 2022, med prisutdelning inom kort. Delvis med motiveringen att de "blandar tidlös och elegant estetik med modern teknik och hög komfort". Se själv i bildspelen nedan.

Ustory Studio står för den "sleeka" utvändiga designen och invändigt är det italienska Galeazzi e Minotti arkitektstudio vars expertis på lyxyachter varit till stor nytta. Material som marmor, stål, kristall, trä och läder kombineras för att ge en tidlös lyxkänsla. En husbil som är tänkt att vara modern i många år.

Omsorgen om detaljerna är skyhög, och i jämförelse med många av konkurrenterna i prisklassen över +10 mkr märks det när man går runt i bilarna på mässan i Tyskland där Dembells två tidigare modeller har ställts ut.

Modellen Large Garage har ett patenterat garage vars tak kan höjas och sänkas och därmed ryms en 4-sitsig personbil i form av Mini 5-door, Fiat 500 eller Audi A1. Ovanför garaget finns ett sovrum som kan höjas och sänkas. Alltså inte bara sängen – utan hela sovrummet!

Det gör att när garaget är tomt blir golvet helt plant utan besvärande trappsteg till sängen och full ståhöjd. Förutom personbil ryms även två elcyklar i packningen.

Det patenterade systemet som hydrauliskt lyfter sovrummet när bilen ska köras in ger ett rymligt garage. Husbilen har fyra bäddar (två nedfällbara ovanför förarhytten) och fyra bältade platser. Därför ville Dembell ge möjlighet att förvara en fyrsitsig personbil. En svår ekvation i vanliga fall, särskilt om man samtidigt ska ha ett sovrum med ståhöjd ovanför.

Något som är mycket viktigt för den ungerska tillverkaren är användarvänlig teknik. Hanteringen ska vara så enkel som möjligt och helst fungera intuitivt och automatiskt. Så lite som möjligt ska behöva slås på - eller stängas av - när man anländer eller åker iväg.

Vitvarorna består av Miele, Elica, Liebherr och Antonio Luppi. Självklart finns tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin. Modellen Large Garage har 5 litiumbatterier med 1000 A/24V total kapacitet. Solpaneler på 6x330W och Onan eller FisherPanda generator samt 5000/8000W-växelriktare. Teknik som användaren knappt behöver veta om då allt ska sköta sig själv. Fem års garanti och dygnetruntservice ska garantera sinnesfriden för kräsna kunder...

När vi ändå är inne på siffror och teknik bör vattensystemet nämnas. Färskvattentanken är på 1000 liter! Här ryms nästan familjens egen delfin! Att prata om gråvatten och svartvatten i sammanhanget känns ofint, men de rymmer i alla fall 460 och 400 liter. (Ett automatiskt system ser till att under avställning alltid hålla plusgrader invändigt för att skydda vattensystemet.)

Självklart är vattenpumpen lika stark som hemma (konstant 3,5 bars vattentryck) och "oändligt" med varmvatten fås tack vare en genomströmningspanna.

Vidare är värmen i en klass för sig med tre olika värmezoner fram och bak i bilen. Golvvärme, radiatorvärme och luftvärme kombineras dessutom. Alla fönster har ytvärme som kan justeras upp till 30-40 grader. Till och med yttertaket har värmeslingor som smälter bort snö och is innan avfärd. AC:n från Fujitsu har kylkapaciteten 3,5 kW i sovrummet och 4,2 kW i vardagsrummet. Tillräckligt för en 100 kvadratsboning(!) AC:n ska annars vara mycket tystgående utan att störa nattetid.

Planlösningen är klassisk med sovrum längst bak och vardagsrum/kök fram. Den nya modellen "Large Garage" finns att välja i tre interiörfärger; koppar, grön eller stålgrå. Ord som premium och liner räcker helt enkelt inte när det handlar om fordon en bra bit över tio miljoner kronor. Landyacting är en husbilsklass som knappt existerar i Sverige.

Tills nu då kanske..? Känner du någon som kan tänkas representera Dembell i Norden? Maila oss på tidningen så kan vi skicka vidare till rätt kontakt hos Dembell.

Dembell Large Garage

Basfordon: Mercedes-Benz Actros Gigaspace
Hemsida: https://www.dembell.com
Pris: 1 345 000 euro

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.