Nästa artikel
Svensk doping skaffar husbil
NYHETER

Svensk doping skaffar husbil

Publicerad 13 maj 2020 (uppdaterad 13 maj 2020)
I ett inslag i SVT Sport visar de upp en husbil från Nordic husbilar som specialanpassats för att kunna användas vid provtagning för doping. Så här förklarar Stefan Tanskanen från Nordic hur det kom sig.
Den specialdesignade husbilen från Nordic husbilar levererades under tisdagen och ska kunna köras till olika tävlingar för att den som ska testas ska kunna lämna sitt urinprov. Husbilen behövs nu i coronatider för att kunna göra säkra tester med upprätthållandet av den sociala distasen. Inspirationen kommer från norska kolleger säger SVT i inslaget. Husbilen är hyrd under en tremånadersperiod.

Konceptet för att bygga husbilar som rullande vårdkontor fanns innan dopingbilen som blev aktuell nu under coronautbrottet vilket gjorde det lättare att anpassa dessa till dagens krav. Dessutom har de två husbilar Nordic byggt för Norge skapat ett internationellt intresse och de har allt som krävs för att genomföra dopingtester på både blod och urin. Det som krävs nu är en avskild miljö som minimerar smittspridning och en rullande vårdhusbil är perfekt i sammanhanget. Genom att man på ett bättre sätt har kontroll på smittzonerna är det enklare att desinficera mellan testerna.

Även polisen har rullande kontor och dessa polishusbilar har Nordic byggt i snart trettio års tid medan vårdbilarna har sitt ursprung för cirka sex år sedan. Då började Nordic Husbilar utveckla rullande mottagningar i ett gemensamt projekt tillsammans med ett företag som riktade sig för privat företagshälsovård. Med åren har de hunnit tillverka många olika specialhusbilar med olika anpassningar, till exempel en familjecentral och en mobil SRHR-mottagning.

Vi ringde upp Stefan Tanskanen på Nordic Husbilar för att få lite mer information om de nya vårdbilarna för dopingtester

Hur kom det sig att Svensk Doping kontaktade er?

Det började med aktiviteten i Norge där de beställde en husbil som hyrdes via en mellanhand men nästan direkt beställde ytterligare en som dock köptes. Efter det blev Sverige intresserat och nu är intresset ännu bredare. Eftersom vi byggt vårdbilar sedan 2009 fanns det redan sådana som blev lättare att konvertera så tillverkningen kunde ske ovanligt snabbt.

Är den här kontakten en följd av att ni bygger exempelvis polisens husbilar?

Polisbilarna är kanske mer kända för vanliga husbilister men visst underlättar det att vi är kända bland myndigheter. Nu senast har polisen i Dalarna och Värmland börjat använda mobila poliskontor i större omfattning i stället för sina vanliga kontor, även det på grund av coronautbrottet.

Det måste vara väldigt speciellt att bygga husbilar för särskilda ändamål som dessa, är det svårare än att bygga en normal husbil?

Vi vill vara unika och har stor erfarenhet av att bygga enstaka exemplar som är helt kundanpassade. Exempelvis handikappanpassar vi bodelar och det är förstås en glädje för oss att se att kunden blir nöjd. Våra 14 anställda gör sitt bästa för att tillmötesgå kundönskemålen oavsett om det är privatkunder eller myndigheter. Det har varit vår filosofi ända sedan min far Ove Andersson startade verksamheten. Det har även blivit en allt större del av företagets verksamhet vilket väl tydligt visar att det är något mer än att bara sälja en färdig husbil. Men visst kräver det erfarenhet och ibland är det knepigt att få till passande lösningar men hittills har vi bara sett nöjda kunder efter våra ombyggnader.

Här kan du se inslaget, tidskod 3:50

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.