Nästa artikel
Svensk trafiksäkerhet sprids internationellt
NYHETER

Svensk trafiksäkerhet sprids internationellt

Publicerad 7 april 2018
VTI forskar ständigt om trafiksäkerhet och i uppdraget ligger även att sprida kunskapen till andra länder för att öka trafiksäkerheten globalt. I år anordnar myndigheten därför den sedan 1987 återkommande konferensen ”Road Safety on Five Continents” i Sydkorea.
Varje år omkommer 1,24 miljoner människor i trafiken världen över. Många länder har kommit långt i arbetet med att förebygga trafikolyckor men det finns fortfarande mycket att göra. Sverige ses enligt VTI som en förebild i trafiksäkerhetsarbetet, bland annat genom nollvisionen, internationellt känt under namnet ”Vision Zero”.

– VTI:s forskning bidrar på många sätt till att trafiksäkerheten har ökat stort i Sverige de senaste decennierna, exempelvis via forskning kring bilbarnstolar, förarbeteende, oskyddade trafikanter och hastigheter. Trafiksäkerheten börjar uppmärksammas allt mer i andra länder och vi kan bidra med vår kunskap men även lära av andra, säger Tomas Svensson, generaldirektör för VTI.

Det är artonde gången som VTI anordnar konferensen Road Safety on Five Continents och den ordnas i maj i samarbete med Sydkoreas trafiksäkerhetsmyndighet och Sydkoreas ministerium för transport och infrastruktur. Konferensen samlar forskare från hela världen och i år hålls ungefär 110 föredrag inom 10 ämnesområden.

– Vi ser några trender som ökar. Ett område som lyfts allt oftare är säkerheten för oskyddade trafikanter och speciella grupper, exempelvis barn. Ett annat aktuellt ämne är förstås automatisering av fordon, säger Anna Vadeby.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.