Nästa artikel
Svenska bilar körs allt färre mil
NYHETER

Svenska bilar körs allt färre mil

Publicerad 23 april 2020
Under 2019 minskade den totala körsträckan för personbilar med 2,2 procent jämfört med 2018. Den genomsnittliga körsträckan per bil var samtidigt den lägsta uppmätta. Det visar Trafikanalys officiella statistik över körsträckor.

– Körsträckan för alla svenskregistrerade personbilar var 6 714 miljoner mil under 2019 och det är första gången på sex år som den totala körsträckan har minskat, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys

Den genomsnittliga körsträckan per bil minskade också, minus 2,8 procent jämfört med året innan och det är den lägsta noteringen sedan 1999 då den officiella statistiken på området startade.

Antalet personbilar som var i trafik under året ökade blygsamt, 0,6 procent, vilket är den lägsta ökningen sedan 2009. Personbilarnas genomsnittliga körsträcka minskade enligt ovan med 2,8 procent. Det innebär att även den totala körsträckan minskade under 2019 med 2,2 procent, vilket är den största årliga minskningen som uppmätts.

– Trafikverket har också observerat att ökningen av vägtrafiken tycks ha avstannat under 2019, men det återstår ännu att utreda vad orsakerna bakom minskningen av körsträckorna kan vara, säger Anette Myhr.

Den genomsnittliga årliga körsträckan varierar för olika ägarkategorier av personbilar. Personbilar som ägs av en juridisk person körs i genomsnitt 1 296 mil jämfört med 1 128 mil för dem som ägs av privatpersoner. Längst kör taxibilar, i genomsnitt 6 469 mil under 2019. De senast kända miltalen för husbilar ligger strax under 700 mil.

Det är inte bara personbilarnas totala körsträcka som minskar, den minskar även för bussar, lätta lastbilar och tunga lastbilar, om än inte lika mycket som för personbilar. Även för övriga fordonsslag är det kortare genomsnittliga körsträckor som förklarar minskningen, medan antal fordon ökade.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.