Nästa artikel
Svenskar surfar allt mer på semestern
NYHETER

Svenskar surfar allt mer på semestern

Publicerad 23 maj 2019 (uppdaterad 23 maj 2019)
När mobiltelefonin utomlands, och då särskilt roamingen, inkluderades i de flesta mobilabonnemang, innebar det en rejäl förändring av våra internetvanor. Samma gäller för de utlänningar som turistar i Sverige.
För ett par år sedan bestämdes politiskt att mobiltelefonin inom EU skulle hanteras mer likt det abonnemangen i hemlandet tillät. Numer kan vi som bekant mer eller mindre använda dataöverföringar på samma villkor som hemma och det har inneburit stora förändringar för folks surfvanor.

Telenor har därför sammanställt data för hur svenskar mobilsurfar i Europa och hur besökare från Europa surfar när de är i Sverige. De införde för snart två år sedan EU Roam like at home, RLAH, vilket innebar slopade roamingkostnader inom EU och ESS och sedan dess kan de se en kraftig ökning i roamingen. För vissa länder har Telenor data sedan 2015 då Telenor tog bort de första roamingkostnaderna i vissa länder inom EU och ESS.

Sedan Roam like at home och sedan Telenor tog bort roamingkostnaderna så har vi mer och mer tagit med oss vårt surfbeteende när vi reser utomlands och Instagrammar, Snapchattar, swipe:ar på Tinder, kollar på Netflix som vi gör hemma. Borta är de dagar då vi desperat letade wi-fi och stängde av mobildatan så fort vi var ute på kontinenten.

Om man bara kikar på det senaste året har svenskarna närmast fördubblat sin utlandsroaming. Den totala utkommande roamingen ökade med 92% i en jämförelse mellan 2017 och 2018.

Det land där vi plockar upp telefonen och surfar allra mest är i Spanien. En fjärdedel av all roaming sker i Spanien (26%). Våra surfvanor speglar att Spanien är ett av de länder som svensken helst reser till, cirka 1,4 miljoner svenskar reser dit varje år.

Det omvända förhållandet, hur utländska turister använder sina telefoner i Sverige, har under perioden 2017 till 2018 ökat med hela 100 procent och det är våra grannar i Norge, Finland och Danmark som roamar mest när de är i Sverige. Av dessa är det Norrmännen som är allra piggast på att surfa i Sverige och de står för hela 38 procent av den totala roamingtrafiken från utlänningar som sker innanför Sveriges gränser.

De som surfar minst när de besöker Sverige är cyprioterna. Intressant är att Cypern är den plats där svenskarna har ökat sitt mobilsurfande mest från 2015 till 2018, vi surfar alltså när vi är där men cyprioterna surfar inte lika mycket när de är här. Men det är Estländarna som procentuellt har ökat sin mobilsurfning mest i Sverige från 2017 till 2018, närmare bestämt med hela 430 procent. Men i sammanhanget ska nämnas att Estland är ett av Europas mest digitaliserade länder. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.