Nästa artikel
Svenskarnas pinsammaste missar med bilen
NYHETER

Svenskarnas pinsammaste missar med bilen

Publicerad 19 juli 2021
Från att tappa bort bilnyckeln till att tanka med fel bränsle. I en Sifo-undersökning från bilförmedlaren Kvdbil öppnar svenska bilister upp om sina pinsammaste missar.

När Kantar Sifo frågade 802 bilister om de någon gång gjort en riktig blunder var det över hälften (55 %) som svarade ja. Vanligast var att ha backat på ett föremål (35 %), näst vanligast att ha glömt stänga tanklocket (10 %) och tredje vanligast att ha glömt handbromsen så att bilen rullat i väg (9 %). 

– Det är vid sådana här ögonblick som man önskar att ingen tittade, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil. Men jag tycker inte att den som känner igen sig behöver vara allt för hård mot sig själv. Undersökningen visar att de flesta någon gång har gjort en blunder som de är mindre stolta över. I stunden kan det förstås kännas dramatiskt att låsa in bilnycklarna eller att glömma handbromsen, men ofta är det något man kan skratta gott åt i efterhand, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

  Fjärde vanligast var att ha tappat bort bilnycklarna (8 %). Men nyckelfadäser är egentligen vanligare än så. Många svarar att de visserligen har haft koll på var nycklarna är, men inte kommit åt dem. Att råka tvätta bilnycklarna i tvättmaskinen eller låsa in dem i bilen är några exempel.

  6 vanligaste misstagen vi gjort med bilen
  Backat på föremål, 35 %
  Glömt tanklocket efter tankning, 10 %
  Glömt handbromsen så bilen rullat i väg, 9 %
  Tappat bort bilnyckeln, 8 %
  Tvingats stanna pga slut på bränsle, 6 %
  Tankat med fel bränsle, 4 %

  Andra vanliga missar: glömt ta ur tankslangen, låst in bilnycklarna i bilen, tvättat bilnycklarna, laddat ur batteriet på en parkering.

  Om undersökningen
  Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9-12 mars 2021. Totalt intervjuades 802 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.
   

  Ämnen i artikeln

  Missa inget från Husbil & Husvagn

  Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.