Bild
Nästa artikel
Sverige är störst

Sverige är störst

NYHETER

Förra året ökade antalet registrerade husvagnar och husbilar i Sverige med 13 procent, mer än i något annat europiskt land. På nysidan sålde husbilar mest och vi är husvagnstätast i Europa med 292 husvagnar per 10 000 invånare.

Drygt en miljon svenskar åker på semester i husvagn eller husbil varje år och allt fler väljer det bekväma husbilslivet. Sedan tre år tillbaka nyregistreras fler husbilar än husvagnar och trenden ser ut att hålla i sig.

– Fördelen med en husbil är att den är lätt att manövrera och enkel att flytta. I Sverige registreras i dag ungefär lika många husbilar som husvagnar och den gemensamma nämnaren för alla nya fordon är att de är bekväma. Semesterlivet i husvagn eller husbil kan bli lyxigare än hemma, säger Tomas Haglund, ordförande i HRF, Husvagnsbranschens riksförbund.

Nya husvagnar och husbilar utrustas ofta med all tänkbar teknik. Trådlös wifi, klimatanläggning, golvvärme och spis med induktionshäll är hett efterfrågat av kunderna. Något som slutkonsumenterna inte ser men kanske känner är hur fordonens chassin har utvecklats de senaste åren. Särskilt på husbilsfronten har det hänt mycket, från att husbilar byggdes på ett enkelt chassi för lätt lastbil till dagens underreden med fjädring, antisladdsystem och ABS-bromsar. Förändringen gör husbilslivet bekvämare och det blir också säkrare på vägarna.

Framtiden ser ljus ut för husvagns- och husbilsbranschen. Prognosen är att den europeiska marknaden kommer att öka 3,2 procent år 2015 samtidigt som intresset för camping i Sverige aldrig har varit större. Campingindustrin som helhet är en betydande del av den europeiska ekonomin, förra året omsatte branschen 35,5 miljarder euro, inräknat både fordon och campingplatser.


– Många väljer att byta ut segelbåten eller sommarstugan mot en husbil eller husvagn för att komma åt det bekväma och flexibla semesterlivet och dessutom få en lång säsong. Ränteläget är ju också fördelaktigt för den som vill göra en investering, säger Tomas Haglund.

Siffror på husvagnar och husbilar år 2014 

Antal nyregistrerade husbilar i Sverige:           3 967 (en ökning med 13 procent) 
Antal nyregistrerade husvagnar i Sverige:        3 638 (en ökning med 13 procent) 
Husbilsbestånd i Sverige:                              74 343 
Husvagnsbestånd i Sverige:                           281 321 
Husbilsbestånd i Europa:                             1 556 900 
Husvagnsbestånd i Europa:                          3 873 000

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.