Släpp loss i ett äventyrsbad. Foto: Lost City.

Nästa artikel
Sveriges främsta äventyrsbad
Nyheter

Sveriges främsta äventyrsbad

Publicerad 2024-02-03 07:00 (uppdaterad 2024-02-27 12:51)

Släpp loss i ett äventyrsbad. Foto: Lost City.

Skippa motionssimmet – släpp barnasinnet loss i ett äventyrsbad under sportlovet. Passar utmärkt för hela familjen och kanske ännu bättre för lediga barnfria som kan spendera tid i relaxen också.

Det finns många anledningar till att inte tillbringa sportlovet i skidbacken. En av dem är att det finns många andra roliga alternativ. Ett mycket uppskattat sådant är äventyrsbad! Några av baden är som att kliva in i en sagovärld.

Här listar vi Sveriges bästa du kan besöka under sportlovet plus en bubblare, en storsatsning som öppnar till sommaren.
Flera av baden har även väl besöksvärda relaxavdelningar eller spa. Perfekt om några i sällskapet föredrar lugnare aktiviteter än övriga. Oftast kostar entrén till relaxen extra.

Här kommer baden i bokstavsordning.

Arena Skövde

Arena Skövde har flera gånger vunnit utmärkelsen Sveriges Bästa Äventyrsbad och Årets Turistmål.

Exempel på attraktioner: Flera vattenrutschbanor, vildfors, vågkanal, vågbassäng, grotta, vattenkanoner, vattenpist, trippelrutsch,  och utebassäng. I drakpoolen finns upplevelser för de minsta. I digitala poolen kan man drömma sig bort till korallrev i Söderhavet med olika fiskar, en borg i Transsylvanien med vampyrer och fladdermöss, hajar och en regnskogsglänta med krokodiler.

Pris: Vuxen 145 kr. Förbokning krävs.

Foto: AquaNova

AquaNova, Borlänge

Exempel på attraktioner: Tre vattenrutschbanor, en vildfors, vågbassäng och en utebassäng med virvelström, massagebubbelbänk, stor varmpool med bubblor och en utmanande klättervägg. Utebassängen är ej öppen vid oväder såsom kraftig vind, åska, eller -10 grader eller kallare. För de allra minsta finns ett område där de kan leka i piratskepp i grunt vatten. Deesutom finns där små rutschbanor, sköldpaddor, fiskar med mera. Relaxavdelningen inkluderar 4 olika bastur, bubbelbad under bar himmel och solterapi.

Pris: Äventyrsbad vuxen 145 kr. Relaxavdelning + äventyrsbad vuxen 250 kr.

Övrigt: Gratis parkering utanför.

Experium, Sälen

Exempel på attraktioner: Vattenrutschbanor, vågor, utomhusbad, bubbelpooler, inomhussurfing på FlowRider® och mycket mer. Allt inbäddat i en havsmiljö. Den önskar lugn kan koppla av i den 37 grader varma utomhuspoolen.

För de allra minsta finns pooler med vattendjup mellan 10 och 80 centimeter. Det finns också en lugnare vattenrutschbana för de yngre.

Pris: 3h vuxen 260 kr. Måste förbokas.

Eriksdalsbadet, Stockholm

Mindre äventyrsbad i huvudstaden.
Exempel på attraktioner: Här finns rutschbana, vildfors, utesimningsbassäng och strömvirvel. För de allra minsta finns en mindre plaskdamm.
Pris: Vuxen 100 kr.

Fyrishov, Uppsala

Öppet alla dagar året om.

Exempel på attraktioner: Två vattenrutschbanor med tidtagning varav den ena också har ljud och ljus. Jetströmkanal, vattenfall, liten grotta, fontäner, vattenkanoner, och stora vattenleksaker. I den grunda delen, som passar yngre barn, bubblar och skvätter det lite lagom. Relaxavdelning finns.

Pris: Vuxen 120 kr eller 170 kr inkl relax. Ingen förbokning behövs.

Halmstad Arena

Ett av södra Sveriges största äventyrsbad.

Exempel på attraktioner: Vattenrutschbanor, vattenpist, vildfors, strömkanal, bubbelpool och separata hopp- och motionsbassänger. Småbarnsdel med sprutande djur, minirutschbana, flytleksaker, och ett vattenparaply.

Pris: Vuxen 97 kr.

Himlabadet, Sundsvall

Exempel på attraktioner: Tre vattenrutschbanor + två för de allra minsta i småbarnsområdet. Klättervägg, bubbelpooler och vattenpist. Rund pool med strömvirvel. Dessutom surfmaskinen Surfstream (kostar extra) endast tillgänglig för ungdomar och vuxna.

Relaxavdelningen ligger på översta våningen med terrasser mot Selångersån. Här finns aufgussbastu, hetbastu samt vedeldad och ångbastu. Dessutom varmpool, kallpool, upplevelsedusch och ytor för avslappning.

Pris: Vuxen 130 kr eller 240 kr inkl relax. Surfstream 60 kr.

Foto: Kokpunkten

Kokpunkten, Västerås

Det här är badet för dig som vill leva i en actionfilm.

Exempel på attraktioner: Testa en VR-åktur där du åker i en vattenrutschbana med VR-glasögon på. Det finns även möjlighet att dyka bland hajar med VR-glasögonen på. Black river är en bana i mörker, Bomerang slungar dig fram och tillbaka i hög fart. Turbinpoolen får allt inuti att snurra. Klättervägg finns samt ett område för de mindre barnen.

Pris: Vuxen 90–275 kr beroende på tid och dag. Rekommenderas att förboka.

Lost City, Örebro

Sveriges största badäventyr – enligt dem själva. Testa och bedöm själv.

Exempel på attraktioner: Sex stora vattenrutschbanor, i tre av dem forsar du fram på gummiring. Nära entrén finns ett stort djungelberg med en lång vildfors som rusar ner till en vågpool. För de allra minsta finns två minirutschbanor intill våra barnpooler.

Pris: Vuxen 305 kr. Förbokning rekommenderas.

 

Nordpoolen, Boden

Exempel på attraktioner: Vildforsen – som forsränning inomhus, vattenrutschbanor för stora och mindre barn, klättervägg, vattenfallsåkning, strömkanal, ångbastu och bubbelpooler. Vissa rutschbanor uppnår G-krafter. Relaxavdelning finns.

Pris: Vuxen från 95 kr. Relaxtillägg 150 kr.

Paradiset, Örnsköldsvik

Exempel på attraktioner: Vattenpist, massagestation, snabba rutschbanor, megalång rutschbana på 180 m. I vildforsen kan hastigheten regleras av personal för att passa yngre barn. I spa-delen finns aufguss, saltgrotta, infinitypool och timmerbastu bland annat.

Pris: Vuxen 125 kr. Spaentré 360 kr. Under helger och lov kan entré förbokas.

Sydpoolen, Södertälje

Exempel på attraktioner: Bubbelpool, vågbassäng, rutschbanor, strömkanal, bubbelbädd, varmbassäng och vattenleksaker. Dessutom en miniäventyrsavdelning, Pigges Lagun, för de yngsta. Fyra stycken bastu finns.

Pris: Vuxen 125 kr.

Oceana. 3D-skiss: Liseberg/Quarryfold Studio UK

Listans bubblare: Oceana, Göteborg

Till sist en vattenvärld som skulle ha öppnat till sommaren, men som tyvärr förstördes av en omfattande brand i februari. Ambitionen är att bygga upp vattenlandet igen, men när det kan öppna är oklart.

Exempel på attraktioner: 14 vattenattraktioner, varav 4 större. I en av vattenrutschbanorna sitter man sex personer i en flotte och färden börjar lugnt för att sedan slunga flotten utför ett stup och mot en vertikal vägg(!). Dessutom vågpool och en slinga där man flyter fram i lagom tempo. Det kommer även finnas område för yngre barn.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.