Bild
Nästa artikel

Sveriges vackraste väg - en promenad.

Nyheter

I dag vann strandpromenaden i Uddevalla "Vackra vägars pris 2009" i konkurrens med 12 andra nominerade vägsträckor i Sverige.I dag var det prisutdelning på arkitekturmuseet i Stockholm och bland de 13 som nominerats till "Vackra vägars pris 2009" vann Strandpromenaden i Uddevalla. Två hedersomnämnanden gick till Nackanäsvägen i Stockholm samt Kulturvägar på Gotland.

Juryns motivering lyder:
"Uddevalla kommun och dess projektledare har skapat en länge saknad förbindelse mellan staden och dess fritidsområden och oväntat kommit på att göra det längs stadens otillgängliga bergssidor. Det till synes omöjliga har man gjort möjligt genom gångförbindelsen i form av en träbro som organiskt följer bergets form och länkar samman staden med attraktiva badplatser och kusten i söder. Konstruktionen, ett samspel mellan trä och stål, ger med sin spektakulära upphängning en dramatik, som uppskattas av Uddevallaborna. De kan nu tryggt och utan strapatser njuta av ett mycket frekventerat promenadstråk med sköna vyer mot Byfjorden och med Uddevallabron i horisonten. Genom denna gånglänk minskar behovet att använda bil för att ta sig från staden till fritidsområdena. Strandpromenaden är ett sådant projekt, som när det är genomfört framstår som självklart, men som krävt ett kreativt tänkande för att aktualiseras."

Vad tycker du? Berätta vilken du skulle röstat på genom att kommentera längst ner på denna sida.

Här är samtliga 13 som nominerades 2009.
Vinnare sedan 1991:
2007 Nya Svinesundsbron och Södra länken
2004 Skvallertorget i Norrköping
2002 Hamngatan i Eskilstuna
2000 Åbromotet, E 6, Göteborg
1998 Projekt Höga kusten, Ångermanland (E 4)
1997 Nilsbybron i Fryksdalen, Värmland (lv 716)
1996 E 4 Kista – Häggvik, Stockholm
1995 Klockestrandsvägen, Ångermanland (lv 817)
1994 Drottninggatan – Järnvägsgatan, Helsingborg
1993 Småvägar i Småland, Värnaprojektet
1992 Håverudsbron, Dalsland
1991 E 6, delen Långås – Gunnestorp, Halland
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.