Bild
Nästa artikel
SVT efterlyser gamla Ölandsbilder

SVT efterlyser gamla Ölandsbilder

NYHETER

Det ska bli en film om Ölands turism, från de första trevande stegen för hundra år sedan till dagens betydligt mer intensiva. Därför efterlyser SVT bilder, helst rörliga, från alla tidsepoker.

Den nya dokumentärfilmen som förväntas visas hösten 2020 ska skildra ett halvt sekel av turismen på Öland. Historian kommer att börja strax efter första världskriget och nu efterlyser filmarna bakom projektet privata semesterfilmer och bilder från alla som någon gång semestrat på ön. 

– Är det någon som sitter med gamla Super 8-filmer eller bilder så är vi oerhört tacksamma för att få tag i dessa, säger Sven Ekberg på SVT:s hemsida. Sven är en av männen bakom filmen.

Att det var de välbeställda som hade möjlighet att resa för hundra år sedan är ingen överraskning men resan till dagens semesterö har ändå några stora steg.

Från början ansågs Borgholm vara en kurort dit man tog sig med båt från fastlandet, 1938 kom semestern för vanliga arbetare, efter andra världskriget kom bilismen men det stora språnget kom 1972 med Ölandsbron. Det var primitivt från början, folk sov i tält med halm som liggunderlag. Efter andra världskriget växte turismen till sig och campingplatser, vandrarhem och pensionat började dyka upp.

Bakom dokumentären står även fotografen Kåre Persson och författaren Johan Theorin. Här hittar du SVT:s efterlysning av bildmaterial!

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.