Nästa artikel
Synkraven för körkort kan sänkas
Nyheter

Synkraven för körkort kan sänkas

Publicerad 24 november 2023 (uppdaterad 24 november 2023)
Sverige har strängare synkrav än andra länder med hög trafiksäkerhet, enligt Transportstyrelsen. Nu skickas ett förslag om sänkta synkrav ut på remiss.

Transportstyrelsen vill sänka synkraven för körkort. Enligt förslaget ska en viss nedsättning av ljuskänsligheten i synfältet accepteras för båda lägre och högre behörigheter. 

Förslaget skickas nu ut på remiss och om det blir verklighet innebär det att fler personer kommer klara synfältskraven, enligt Åsa Ericson som är utredare på Transportstyrelsen.

– Det har visat sig att Sverige har strängare synkrav än andra europeiska länder med hög trafiksäkerhet, säger hon.

Omkring 1 000 svenskar blir av med körkortet varje år på grund av synfältsbortfall. Om de nya kraven införs träder de i kraft hösten 2024.

Så bra syn måste du ha för korkort

För att få ta körkort måste du ha minst 0,5 i synskärpa när du ser med båda ögonen (binokulärt). Ska du ta körkort för lastbil eller buss krävs minst 0,8 i synskärpa i det bästa ögat och 0,1 i det sämre ögat. Synskärpan mäts med glasögon eller kontaktlinser på – om du måste använda sådana för att se bra.

Vid vissa ögonsjukdomar eller problem som kan påverka synen, som till exempel dubbelseende, synfältsdefekter och nattblindhet, krävs intyg av en specialist i ögonsjukdomar. 

Här kan du läsa ladda hem rätt blankett för intyget hos Transportstyrelsen.

Källa: Transportstyrelsen

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.