Bild
Nästa artikel
Är framtidens bränsle syntetisk bensin?
Är framtidens bränsle syntetisk bensin?

Syntetisk bensin helt utan olja

NYHETER

Drömmen om det fossilfria samhället där det ändå finns bensin kan bli möjligt genom att tillverka bensin enbart av vatten, vätgas, koldioxid och solljus. Audi startar tillverkningen redan 2016.

Tillsammans medGlobal Bioenergieshar företaget tillverkat en första omgång ”e-benzin” – helt utan olja. Audi säger sig har nått ytterligare en milstolpe i utvecklingen av hållbara och syntetiska bränslen. 

– Det här är ett stort steg för Audis e-bränsle-strategi, säger Reiner Mangold, Head of Sustainable Product Development vid AUDI AG.

Tillsammans med företaget Global Bioenergies har Audi tillverkat sin första omgång av syntetisk ”e-bensin” som är framställd helt utan fossil olja. Höga 100 oktan och samtidigt helt fri från svavel och bensen ger bränslet en mycket ren förbränning och det möjliggör dessutom en extra hög kompression och effektivitet i motorn.

– Global Bioenergies har visat att tillverkningsprocessen fungerar för utvinning av Audi ”e-benzin”. Det är ett stort steg för Audis e-bränsle-strategi, säger Reiner Mangold, Head of Sustainable Product Development vid AUDI AG.

Första omgången Audi ”e-benzin” har skapats genom utvinna isobutylen, vilket kan användas som additiv i dagens bränsle, ur socker vid fabriken i franska Pomacle, nära Reims. I nästa steg omvandlas isobutylenen i gasform till flytande isooktan, vilket då fungerar som bränsle. Med tiden vill Audi och Global Bioenergies utveckla processen för att slippa användningen av biomassa, för att i stället enbart använda sig av vatten, vätgas, koldioxid och solljus.

– Den här första omgången av förnyelsebar bensin representerar en historisk milstolpe. Det är startskottet för en ny, storskalig och decentraliserad industri som respekterar miljön och gradvis kommer ersätta traditionella fossila kolväten, säger Marc Delcourt, CEO vid Global Bioenergies.


Just nu byggs en demonstrationsanläggning Leuna i Tyskland där man räknar med att starta tillverkning av större kvantiteter ”e-benzin” redan 2016.

Audi har flera långtgående projekt i form av att framställa syntetiska bränslen fria från fossila ämnen. Nyligen gjordes stora framsteg i arbetet med fossilfri ”e-diesel” där Audi tillsammans med företaget Sunfire framställer körklar diesel helt utan sulfat och aromatiska kolväten. Andra pågående projekt är också forskning kring ”e-etanol” och att Audi redan nu tillverkar syntetisk metan ”Audi e-gas” i stor skala av grön el, vatten och koldioxid i tyska Werlte.

Artikeln ursprungligen publicerad 2015-05-26.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.