Nästa artikel
Tallolja i HVO nu bra för miljön
NYHETER

Tallolja i HVO nu bra för miljön

Publicerad 18 januari 2018 (uppdaterad 18 januari 2018)
Talloljans vara som godkänt förnybart biobränsle har diskuterats en tid, men den 17 januari röstade EU för att den ska vara kvar och godkänd för inblandning i miljödieseln HVO. Palmolja som ofta ingår i HVO fasas dock ut helt efter larm om kraftigt negativ miljöpåverkan.

Beslutet i EU-parlamentet innebär bland annat att:

  • Avfall och restprodukter kommer att räknas som ”advanced biofuels”. 
  • ”Annex IX” som listar vilka råvaror som klassas som ”advanced biofuels” behålls intakt till minst 2025.
  • Tallolja behåller sin plats på listan i ”Annex IX”, vilket innebär att tallolja kan användas för att nå både svenska och EU-mål samt att tallolja fortsatt är dubbelräknad i vissa länder, exempelvis Norge. 
  • Taket för grödebaserade råvaror förblir på 7 procent och palmolja ska fasas ut helt till 2021.

– Beslutet är ett viktig steg för fortsatt användning av dels tallolja som hållbar råvara, dels vidareutveckling av andra restprodukter från skogen, säger Helene Samuelsson, kommunikationschef på Preem.

Största andelen av ett drivmedels klimatpåverkan ligger oftast i markberedning och odling av den ursprungliga råvaran. En viktig fördel med den tallolja som används är att den ger mycket lite nettoutsläpp av växthusgaser, eftersom den är en restprodukt som blir över från massabruken med begränsade möjligheter till annan användning. Just nu pågår dessutom flera andra projekt för att se hur man i ännu högre grad ska kunna ta tillvara på andra restprodukter från skogen som lignin, sågspån, grenar och toppar.

– Det räcker inte med att slutprodukten är hållbar – vi måste arbeta med hela kedjan och mäta utsläppen i varje steg. Det kan liknas vid att produkten får en klimatryggsäck, som vi försöker minimera så långt det är möjligt genom att hela tiden använda hållbara råvaror till våra förnybara drivmedel, säger Helene Samuelsson.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.