Nästa artikel
Tältvagn med ambitioner
NYHETER

Tältvagn med ambitioner

Publicerad 21 juni 2021 (uppdaterad 21 juni 2021)
590 kilo och uppfällbar, det är konceptet för Easy Caravanning TakeOff som är en korsning mellan en husvagn och en tältvagn. Med låg vikt är den dessutom lämplig efter mindre dragbilar eller bilar med ren eldrift.
Easy Caravanning TakeOff premiärvisades som konceptfordon på den holländska mässan Caravan Jaarbeurs 2019. Nu har de första exemplaren av Active börjat levereras och det har även tillkommit en mer utrustad version som har tilläggsnamnet Sport samt en toppmodell med namnet Xcite.

Holtkamper tältvagnar tillverkas i staden Emmen i Nederländerna. Företaget tillhör Campfire Group som utöver tillverkningen av Easy Caravanning är ägare till flera återförsäljare i främst Nederländerna och Norge. I Sverige finns ännu inga återförsäljare så några svenska priser finns därför inte i dagsläget men priserna i Nederländerna där momsen är 21 procent kan ge en vägledning, grundmodellen kostar 14 295 euro och beroende på version och utrustningnivå fortsätter priserna upp till cirka 20 000 euro.

Konstruktionen vilar på ett AL-KO-chassi som har individuell gummifjädring för respektive hjul och alla versionerna har en totalvikt på 750 kilo. Eftersom utrustning i respektive modell varierar blir lastkapaciteten olika mellan versionerna, för Active gäller 200 kilo medan den mer utrustade Xcite klarar 160 kilo innan man kommer upp i totalvikten på 750 kilo. Fabriken planerar dock för en version med högre totalvikt och därmed högre lastkapacitet även om den nuvarande totalvikten är vald med hänsyn till körkortsbehörigheterna, 750 kilo får i princip dras av alla bilister oavsett fordon.

Alla modellerna har påskjutsbroms men Xcite har även en stabilisatorlänk, vanliga stötdämpare, domkraft och domkraftsstativ samt kraftiga hörnstöd. Botten på vagnen är tillverkad av kraftig plywood och som förstärkt stöd vid gångjärn, gasfjädrar, lås och naturligtvis i möblerna. Karossen limmas utanpå stommen och för att kunna nå dolda servicepunkter mellan skikten finns strategiskt utplacerade luckor. Det dubbelväggiga taket låser man på baksidan med dörrlås av samma typ som bilar har och det finns dessutom två extra spärrar på framsidan. Vill man ha med sig cyklar finns det möjlighet att lasta dessa på den långa A-ramens dragstång. Karossens höjd är så låg att dragbilens backspeglar alltid kan användas när man kör.

Konstruktionen beskrivs av tillverkaren som en korsning mellan en husvagn med lyfttak och ett hopfällbart släp. Under den låga karossen består interiören av två skåp, två långa bänkar och ett bord medan spisen under körningen förvaras i en av de två kökslådorna.

Efter att ha fällt bakdörren lyfter två gasfjädrar taket. Linor och tältpinnar är inte nödvändiga, duken med fönster sträcker ut sig automatiskt mellan taket och karossen. Stabilisatorer, som under färd viks in mot taket, stöder en kraftiga sax / lyftmekanismen om det blåser kraftigt.

Ryggstöden på bänkarna är relativt låga men kan göras högre med kuddar för att få en bekvämare sittställning och två träpaneler och det justerbara bordet utgör basen för sängen. Ett markistält med sovtältförlängning för barnen finns som tillval.

Matlagning sker på en tvålågig gasspis och om man så vill går det att få en induktionshäll och den uppladdningsbara dränkbara pumpen till kranvattnet kan anslutas i köksmöblerna. Det finns även en toalett som förvaras i ett skåp bredvid dörren. Det finns fyra 230 V-uttag som har en huvudströmbrytare, 12-voltsuttagen och USB-anslutningarna kan anslutas till ett batteri. Gasflaskan finns i en främre förvaring och ansluts till spisen via ett dolt metallrör till köket. Belysning är helt LED som är dimbar. Nummerplåtsbelysningen fungerar även som omkopplingsbar ingångsbelysning.

Här hittar du deras hemsida.

Easy Caravanning TakeOff Xcite

Längd (inkl dragstång) 350 (492) cm
Bredd 185 cm
Höjd hopfälld 122 cm
Sängmått (lxb) 205 x 160 cm
Tjänstevikt 590 kilo, Active 
550, Sport 575
Totalvikt 750 kilo
Standardutrustning: 10 liters vattentank, PortaPotty toalett,

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.