Nästa artikel
Tempo 100 i Danmark helt utan tempo
NYHETER

Tempo 100 i Danmark helt utan tempo

Publicerad 20 augusti 2019
Det har utbrutit krig mellan Norge och Danmark, i varje fall nästan. Det hela handlar om vilka hastigheter som ska gälla för utlandsregistrerade husbilar som kör i Danmark där beslutsfattare och byråkrater satt husbilsägare i en närmast oändlig väntan på besked. Till och med norska myndigheter undrar vad som händer.

För ett och ett halvt år sedan införde Danmark regler om att husbilar mellan 3,5 och 7,5 ton under vissa betingelser skulle få köra i 100 km/t på danska motorvägar. Åtminstone uppfattades det så men regeln hade sina begränsningar, det krävdes en besiktning i Danmark på deras "bilprovning" för att husbilar utan danska registreringsskyltar skulle kunna utnyttja den.

Norska myndigheter var redan i mars 2018 intresserade av vad som hände varför frågan uppmärksammades av den norska tidningen Bobilverden och vi på Husbil & Husvagn rapporterade om detta och uppföljningen som kom halvåret senare. Nu är det dags för nästa del i dramat när ytterligare ett år gått så något tempo i danskarnas Tempo 100 kan man inte säga att det är, i varje fall inte för fordon registrerade utanför Danmark. Nu uppmärksammas frågan även i Danmark av ACI, Autocamper info, och norska myndigheter uppges behöva påminna de danska att de trots lång väntan fortfarande inte fått något svar.

Den danska myndigheten Færdselsstyrelsen införde regeln 2018 och skrev då även att det ställdes krav på att det specifika fordonet skulle godkännas vid deras "synsvirksomhed", som kan jämföras med vår bilprovning, alternativt "ved registrering første gang af fabriksnye, EU-godkendte autocampere der måtte ønskes registreret til Tempo-100 kørsel". Därutöver krävs att det sitter ett klistermärke som är utformat som en "hastighetsskylt" med siffran 100 bakpå det godkända fordonet.

Frågan som då restes var hur de danska myndigheterna skulle hantera de utlandsregistrerade husbilar som i sitt hemland fick köra i 100 km/t eller eventuellt ännu högre hastighet. Tyskland har en generell gräns på 100 km/t och både i Sverige och Norge kan husbilar i fordonsgrupp M1 följa skyltad hastighet.

Regelverket säger vidare att andra länders myndigheter kan ansöka om generella tillstånd för sina husbilar så att de kan utnyttja möjligheten att köra upp till 100 km/t på motorvägar, i stället för 80 km/t som annars gäller, samt upp till 80 km/t på landsvägar i stället för 70 km/t. Denna ansökan skickade norska myndigheter till de danska den 15 augusti 2018.

Bobilverden citerarar transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen från det tillfälle då ändringen genomfördes den 15 mars 2018.

– Hastighetsforskjeller på kjøretøy gir flere tilfeller av lange forbikjøringer. Det kan skape farlige situasjoner. Derfor bør fartsgrensene være så like som mulig for kjøtetøytyper som er teknisk sett ensartede. ​​​Enkle og fornuftige regler gir mer mening for å trafikantene å overholde.

Men enkelt har det inte blivit. Nu ska Norge göra ett nytt försök att få ett svar från Danmark. Några svar om kraven på dansk besiktning står i överensstämmelse med lagtexten fick dock inte Bobilverden från den danska transportministern Olesen om Færdselsstyrelsens utöver att han ”ikke hadde anledning til å stille til intervju”.

Huruvida Infrastrukturdepartementet i Sverige ansökt om motsvarande generella undantag går i skrivande stund inte att få svar på utan vi får återkomma om detta vid ett senare tillfälle.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.