Nästa artikel
Tesla blir husbilen Vanlifer Semihome
NYHETER

Tesla blir husbilen Vanlifer Semihome

Publicerad 5 augusti 2019 (uppdaterad 6 augusti 2019)
Vanlifer, som är ett företag för specialfordon, har gjort ett koncept för en husbil på Teslas eldrivna semi-trailer. Motoreffekten anges till 1 044 hästkrafter, räckvidden till minst 80 mil och allt baserat på ett basfordon med ett pris på 180 000 USD. Låter inte det spännande?
Kanske får vi se helelektriska husbilar snabbare än många tror, även om våra minnesgoda läsare drar sig till minnes att Wof Iridium E-Mobil redan finns på marknaden och premiärvisades i Stuttgart i januari 2019. Vidare har vi rapporterat om att Fiat Ducato lyft på förlåten om en eldriven version, Mercedes Benz har en bränslecellsdriven Sprinter på gång och även Iveco står i startgroparna. 

Ändå står Tesla för en speciell aura när det gäller eldrift och nu när de lanserar en elektrisk semitrailer till modellåret 2020 har det Londonbaserade designföretaget Vanlifer, som är specialiserat på ombyggnader av och konverteringar till husbilar, skapat en husbilstudie baserad på Tesla Semi med det passande namnet Vanlifer Semihome. Det strömlinjeformade basfordonet används på motsvarande sätt som konventionella basfordon och en bodel byggs på det öppna chassit bakom förarhytten. Prislappen för en färdig husbil bör därför hamna betydligt högre än vad som anges för basfordonet.

Däremot skiljer sig Tesla Semi på ett markant sätt från övriga basfordon. Här sitter föraren i mitten och har instrumentskärmarna med pekfunktion på ömse sidor om sig eftersom det är tänkt som ett dragfordon till tunga laster över längre distanser. Med riktigt stora fönsterytor har föraren dessutom en ovanligt god vy över trafiken.

Totalt har Tesla Semi fyra elmotorer på de två bakaxlarna med en total effekt på 1 044 hästkrafter och ett vridmoment på 2 100 Nm vilket utnyttjas i denna studie. Det förekommer olika räckviddsuppgifter men runt 80 mil ska man kunna räkna med och förmodligen kommer nog bilen med olika batteristorlekar. Nog borde det räcka för att få en husbil med exceptionella prestanda?

Själva bodelen i konceptstudien har sex sovplatser varav en dubbelsäng i det höga taket med panoramafönster, pentry med spis och handfat på sidorna och olika sittplatser, som kan fällas ut till ytterligare en dubbelsäng samt ytterligare en stor dubbelsäng längst bak. Vid ytterdörren återfinns en garderob och på motsatt sida badrummet med dusch, handfat och toalett. Dagtid kan man njuta av ordentliga ljusinsläpp genom de långa fönsterområdena på sidorna.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.