Nästa artikel
Tesla presenterar nytt effektivt batteri
TEKNIK

Tesla presenterar nytt effektivt batteri

Publicerad 2 maj 2015 (uppdaterad 2 maj 2015)
Amerikanska elbilstillverkaren Tesla har presenterat ett nytt superbatteri kraftigt nog att lagra el från förnyelsebara källor för permanenta boenden. Kommer det även att revolutionera mobilt boende?

Tesla har redan konstruktionen klar och ska enligt planerna börja sälja batterierna i USA redan nu i sommar rapporterar BBC, om än inte i versioner för husbilar. Teslas vd, Elon Musk, som presenterade tekniken på en presskonferens i Los Angeles menar att den nya batteritypen har potential att ändra världens hela energi-infrastruktur och kan bli lika revolutionerande för elförsörjningen som mobiltelefonerna blev för telemarknaden.

Powerwall, som batteriet kallas, är ett kraftfullt återladdningsbart lithium-ion batteri och bygger på samma grundteknik som Tesla använder som kraftkälla i sina bilar.

Dagens Li-ion batterier för fordon är effektiva men dyra men med denna konstruktion tar batteritekniken ytterligare ett kliv framåt. Med en lagringskapacitet på 7 kWh klarar Tesla att sälja det nya batteriet för priser som är jämförbara med nuvarande Li-ion batterier för fordon vilket innebär i storleksordningen 25 000 kronor (i USA). Vill man ha en lagringskapacitet på 10 kWh blir priset ungefär 5 000 kronor högre.

Kopplat till en solcellsanläggning skulle en husbil eller husvagn i stort sett kunna bli helt självförsörjande på el även vid längre parkeringar eller vid fricamping. Som en jämförelse kan nämnas att en svensk villaägare i genomsnitt gör av med 68 kWh per dygn men använder som bekant betydligt mer el med hänsyn till alla strömslukande produkter som spis och tvätt/diskmaskin. 

Det nu lanserade batteriet är enligt Tesla tänkt som back up-system samt för att ta med sig relativt stora mängder energi till platser som saknar permanent elförsörjning. Tekniken verkar dock kunna öppna nya dörrar för just mobilt boende. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.