Bild
Nästa artikel

Test av elväg till Arlanda

NYHETER

Trafikverket har gett fyra företag i uppdrag att ta fram förslag på teknik där fordon får energiförsörjning via ett strömspår i vägbanan.

Dagens Nyheter skriver att Trafikverket har gett fyra företag uppdrag att konstruera vägar där energiförsörjningen kommer från vägbanan. DN har varit i kontakt med Björn Hugosson, trafikkonsult på WSP, ett av de teknikföretag som arbetar med ett av förslagen.

– Vi håller just nu på att projektera en elväg mellan Arlanda och Rosersberg tillsammans med flera andra aktörer, däribland ett svenskt företag som heter Elways som är de som uppfunnit själva tekniken. Elvägen fungerar ungefär på samma sätt som en bilbana som barn leker med. Lastbilarna får sin ström genom ett litet spår i marken som är strömförande, säger Björn Hugosson till DN och fortsätter

– På senare år har det börjat komma bra batteridrivna personbilar. Tyvärr finns det ingen liknande lösning som fungerar för lastbilar. Det skulle krävas alldeles för stor mängd batterier, vilket gör att fordonen helt enkelt skulle bli för tunga.

På DN:s fråga om när Sverige kan få fler elvägar svarar Björn Hugosson
– Om den tidsplan vi har just nu även fungerar för Trafikverket så är tanken att vi ska vara klara redan till nästa vinter, 2015–2016.

Kommentera: Tror du att det här är en framkomlig teknik?

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.