Nästa artikel
Test visar: Transportbilarna som är säkraste basfordonen
Nyheter

Test visar: Transportbilarna som är säkraste basfordonen

Publicerad 2024-07-08 11:00 (uppdaterad 2024-07-09 12:06)
Här är resultatet av senaste testerna från krocktestorganisationen Euro NCAP.

Det europeiska krocktestorganisationen Euro NCAP, presenterade i dagarna de senaste krocktesterna av transportbilar.

Vanliga basfordonen Fiat Ducato, Citroën Jumper och Peugeot Boxer fick liknande resultat. Inte så konstigt kanske eftersom alla tre tillverkas av Stellantis. Alla tre belönades med guldstatus, vilket är näst högsta resultat.

För några år sedan bedömdes Fiat Ducato som så säker att den hamnade i högsta platina-klassen. Men sedan dess har kraven skärpts.

”Välutrustad, både för passiv och aktiv säkerhet, och med generellt stark ADAS-prestanda, förblir Ducato ett bra val för den som prioriterar säkerhet i en kommersiell skåpbil,” skriver NCAP i sitt omdöme.

Iveco Daily klarade testerna bättre än tidigare.

Iveco Daily fick så höga poäng att den nästan reste sig från brons till platina. I slutändan blev det guld. Även Renault Trafic fick liknande resultat och hamnade alltså på guld, precis nedanför platina-pallen.

Så här skriver NCAP om Iveco Daily:

”ADAS-prestandan är generellt bra och endast hastighetsbegränsarens noggrannhet sviker bilen. Ändå kommer Daily fram ur Euro NCAP:s tester med ett guldbetyg och representerar ett bra val för dem som letar efter en säker kommersiell skåpbil.”

Vanlig basfordonen Mercedes Sprinter och Ford Transit fanns inte med i den här testomgången. Därför saknas aktuella resultat från de modellerna.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.