Nästa artikel
Thetford lanserar gasolfritt kylskåp
NYHETER

Thetford lanserar gasolfritt kylskåp

Publicerad 10 september 2020 (uppdaterad 10 september 2020)
Thetford visade på en presskonferens upp sitt nya kylskåp där gasolen helt tagits bort och de förlitar sig helt på 12-voltsdrift. Redan nästa år menar Thetford att de kommer att finnas i nya husbilar och tekniken har vissa fördelar.

Thetfords nya kompressordrivna T2000-serie kommer uteslutande att drivas på 12 volt och i serien finns fem kompressorkylskåp, två smalare och tre bredare. Två är speciellt utformade så att de passar in i en husbil där väggen böjer sig in mot taket. Med den här tekniken lovar de kyla som du är van vid hemifrån, -18 grader i frysen och + 4 grader i kylskåpet, även när det inte står helt lodrätt. Nackdelen är att kompressorskåp har ett visst buller från kompressorn men Thetford menar att de har löst detta problem.

Till skillnad från de vanliga absorbtionskylskåpen, som de flesta är vana vid, kyler kylskåp med kompressordrift snabbare. Ett absorptionsskåp är dessutom beroende av lutningen för att fungera optimalt, har vanligtvis gasol som energikälla och därmed låg energiförbrukning.

Thetford har placerat frysen nedertill och den har en egen dörr. Den är utformad som en låda vilket gör att kylan behålls mer effektivt samt att det är bekvämare att se vad som finns i frysen.

Kylskåpen i T2000-serien har fått en ny pekskärm och har alternativ för att välja temperatur. Det blir också möjligt att helt stänga av frysen om man inte använder den och då kan utrymme användas till mat som inte behöver kylas. Stängs frysen av sparar det upp till 45 procent av energibehovet.

Både Adria och flera fabrikat i Hymer-gruppen har visat intresse för den nya serien, som kommer att finnas tillgänglig från nästa säsong.

Thetford har hittills inte ännu sagt något om energiförbrukningen men som jämförelse anges att T1090, som nu uppdateras till T2090, kan köras i tre dagar med två bodelsbatterier på 95Ah. Den står dock klart att den nya serien måste vara mycket energieffektiv om de ska kunna bli norm i husbilar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.