Nästa artikel
Thetford lanserar ny typ av toalett
NYHETER

Thetford lanserar ny typ av toalett

Publicerad 28 september 2020 (uppdaterad 28 september 2020)
Att tömma toalettanken hör knappast till favoritsysselsättningen för campare men nu lanserar Thetford iNDUS, ett helt nytt och enklare sanitetssystem för husvagns- och husbilsbranschen.
Med iNDUS kommer Thetford med en betydande förändring som innebär cirka sju dagar mellan tömningarna vilka dessutom blir betydligt enklare och mer hygieniska. Kemvätskan doseras automatiskt i exakt den mängd som behövs och en stor del av färskvattnet sparas genom återanvändning av gråvatten och dessutom stöds allt av en app som ger en fullständig översikt i realtid.

Dagens lösningar kräver tömning cirka varannan dag och förutom detta upplever många obehag när tankarna ska tömmas eftersom lukten av både svart- och gråvatten kan vara otrevlig, speciellt om man inte använder någon kemvätska. iNDUS tömningsanordning ger en mer flexibel tömning med en två meter lång slang och det är inte nödvändigt att hålla i tömningsanordningen när den tömmer. Du placerar den ovanpå brunnens galler, öppnar ventilen och trycker på knappen för att aktivera tömningsprocessen, resten sköter systemet själv. 

– Våra efterforskningar visar att människor tömmer sina tankar, både grå- och svartvatten, i många fall för att de tror att de är fulla men i verkligheten vet de inte om de är det.  En annan anledning är det faktum att det finns en avfallsplats för tömning i närheten där de befinner sig. De flesta vet inte heller när de kommer ha möjlighet att tömma inom de närmsta dagarna, skriver Norbert van Noesel, Marketing Manager på Thetford i ett pressmeddelande som fortsätter, många människor tömmer ganska ofta, i många fall vet de inte exakt när de kan tömma, och där kommer en del frustration in i bilden.

– För rätt timing av tömning och tillgängliga platser, kommer iNDUS-appen vara till stor hjälp. Appen talar om för dig när dina tankar blir fulla, och den drivs med Campercontact, så den visar över 25.000 möjliga tömningsplatser samt när du behöver tömma. Du kan då i en enda tömning tömma både grå- och svartvatten med en hygienisk och flexibel iNDUS-tömningsanordning.  

Detta kan göras på de flesta platser för tömning av gråvattentanken, så länge de är kopplade till den allmänna avloppsinfrastrukturen.

iNDUS har en helt automatisk kemdosering som baserat på hur systemet används samt omgivande temperatur. Då behöver det inte doseras manuellt mer än cirka var fjärde vecka när kembehållarna behöver ersättas. iNDUS-appen visar information i realtid om hur mycket som finns i dem samt när de är tomma och behöver bytas. Systemet har tre kemvätskor som är speciellt framtagna för respektive gråvatten, spolvatten samt svartvatten.

– iNDUS kemvätskor är biologiskt nedbrytbara, precis som alla kemvätskor för avfallstanken. Förutom det, de aktiva substanserna kommer brytas ned enligt hur mycket avfall som producerats. Och iNDUS doserar automatiskt så mycket kemvätska som behövs, skriver Van Noesel.


Även spolmekanismen i den nya 7,5 kilo tunga toalettstolen lyfts fram, inte minst att den är mycket vattensnål genom att systemet återanvänder gråvatten för att spola toaletten. Detta reducerar vikten av avfallstankarna och ger mer färskvatten för annan användning. Genom att använda en tystare mixerpump, med en mixning I en tvåstegs-process minskar mängden spolvatten jämföras med Thetfords kasettoalett. Detta ger en låg färskvattendosering på 200 milliliter för en liten spolning eller 500 för en stor.

– Bara för 
att jämföra, hemma använder vi 3-10 liter per spolning. Och genom att återanvända gråvatten för spolning så sparas det cirka 112 liter färskvatten under en period av fyra veckor, och därmed också samma andel av avfallsvatten, skriver Van Noesel. Eftersom slangpaketet är kompakt och enkelt att installera, kan toaletten sättas fristående. Toaletten kan fixeras mot en vägg när du har en toalett med en konsol. Annars kan du placera toaletten varhelst du vill. Detta medför nya möjligheter av planlösningar för fordonstillverkaren. Då toaletten kan placeras fritt kommer man enkelt åt alla ytor och det är därmed enkelt att göra rent.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.