Nästa artikel
Tio nya svenskar i årets Michelin-guide
INFÖRANDEN.

Tio nya svenskar i årets Michelin-guide

Publicerad 16 mars 2012 (uppdaterad 16 mars 2012)
I dagarna presenterades innehållet i den nya Guide Michelin Main Cities of Europe 2012 av däcktillverkaren Michelin. Tio svenska restauranger har tillkommit i guiden, men inga nya stjärnor till Sverige.

I Stockholm behåller Mathias Dahlgrens Matsalen och Frantzén/Lindeberg sina två stjärnor. Stockholm fortsätter att vara den enda stad i Norden med två två-stjärniga restauranger.

I den nya Guide Michelin Main Cities of Europe 2012 får Sverige 12 stjärnor, fördelade på 10 restauranger i två städer. Utöver stjärnorna som delats ut har även nio restauranger tilldelats utmärkelsen Bib Gourmand, som indikerar vällagad mat till ett rimligt pris.

- Guiden erbjuder ett urval av restauranger i olika prisklasser. Det är inte bara stjärnorna som räknas och i år är vi glada över de tio nya restauranger som tillkommit i årets Michelin-guide, säger Lotta Wrangle, presschef för Michelin i Norden.

Svenska restauranger med stjärna i Guide Michelin Main Cities of Europe 2012:
2 stjärnor Stockholm: Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén/Lindeberg.
1 stjärna Stockholm: Mathias Dahlgren Matbaren, Esperanto, Fredsgatan 12 och Lux Stockholm.
1 stjärna Göteborg: Thörnströms Kök, Kock & Vin, 28+ och Fond.

Norden: I Köpenhamn tillkom fyra nya stjärnrestauranger (Relae, Geranium, Den röde Cottage och Grönbech & Churchill). I Oslo gick restaurang Maaemo direkt in i guiden med två stjärnor samt att Bagatelle är tillbaka med en stjärna.

Nio restauranger har fått en Michelin Bib Gourmand-utmärkelse - sju i Stockholm och två i Göteborg.
Stockholm: Brasserie Bobonne, Proviant, Rolfs Kök, Den Gyldene Freden, Pubologi (Ny), Ulla Winbladh och Sjögräs.
Göteborg: Tvåkanten och Familjen.

Nya införanden: Sjömagasinet (Tillbaka i guiden), Gotland, AG, Gastrologik, Miss Voon, Volt, deVille, Bon Bon, Villa Godthem och Pubologi.

Varje år åker Michelins anonyma inspektörer runt och proväter på restauranger och bor på hotell. Dessa inspektörer betalar alltid för sin mat eller hotellnatt och avlönas av Michelin – allt för att bevara Guide Michelins oberoende och för att inspektörerna ska få samma upplevelse som övriga gäster.

I Guide Michelin Main Cities of Europe 2011 finns det totalt 1,558 hotell och 2,090 restauranger vilket är en ökning med 329 restauranger jämfört med förra året. Urvalet av restauranger omfattar 249 Bib Gourmand restauranger (48 nya för i år), 15 restauranger tilldelades tre stjärnor, 74 med två stjärnor (av vilka 18 är nya för i år) och 287 med en stjärna (44 nya för i år).

Michelins olika guider finns också tillgänglig på Viamichelin.com som har mer än 400 miljoner besökare per år. Pappersutgåvan gavs ut i mer än en miljon exemplar förra året och dessutom kan Guide Michelin laddas ner som Iphone- och Ipad-applikation där man kan hitta restauranger från alla Michelins europeiska guider inklusive Main Cities of Europe guiden.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.