Bild
Nästa artikel
Tio procent unga spelar spel när de kör

Tio procent unga spelar spel när de kör

NYHETER

Rattsurfning är något som alla vet är fel men ändå har många svårt att låta bli telefonen när de kör. Engelska RAC har undersökt hur vanligt det är och där framkommer att var tionde ung förare har spelat mobilspel bakom ratten.

Den engelska undersökningens resultat är nog tyvärr inte unik. Även om i stort sett alla länder sedan länge förbjuder handhållen telefon är vanan att använda telefonen samtidigt som man kör svår att bryta. Inte minst unga förare har visat sig trotsa förbudet i hög utsträckning oavsett när och var undersökningen gjorts.

Enligt den nu aktuella engelska undersökningen erkänner nästan en av fem unga bilister att de haft videosamtal medan de kör bil, skriver RAC om resultatet där drygt 3 000 personer frågats ut. Nästan en av tio unga bilister erkände att de spelat mobilspel bakom ratten.

Det skrämmande resultatet kan vara en anledning till att antalet omkomna och svårt skadade i trafiken inte längre minskar med samma takt som för några år sedan i flera länder.

Totalt erkände knappt tre av tio bilförare i den engelska undersökningen, 29 procent, att de använt en handhållen mobil under körning och tagit emot samtal vilket är fem procentenheter högre än förra året och den högsta siffran sedan 2016.

– Våra siffror visar vad många förare redan vet: att problemet med olagligt användande av mobilen i bilen inte har försvunnit, säger Simon Williams, talesperson för RAC.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.